Více než 20 filmových scenáristů chce psát o Zlínu

  • Aktuality 2018

Filmový fond statutárního města Zlína uzavřel svou historicky první výzvu na podporu vzniku scénářů. Pro žadatele letos vyčlenil rovný milion korun. Na možnost získání dotace zareagovalo celkem dvacet jedna scenáristů. Mezi přihlášenými projekty jsou zejména náměty na celovečerní filmy, ale také dokumenty nebo seriály. Základní podmínkou výzvy byla přitom vazba děje na Zlín a osobnosti s městem spojené. O tom, jaké scénáře budou ve výsledku podpořeny, rozhodne v průběhu června správní rada fondu.

Zlínská filmová kancelář slaví druhé výročí. Státní fond kinematografie podpoří její činnost i v dalším období.

  • Aktuality 2018

Regionální filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE nabízí pomocnou ruku filmařům ve Zlínském kraji už dva roky. Její služby využily například štáby seriálů Kriminálka 5.C či Strážmistr Topinka, filmů TvMiniUni a zloděj otázek, All through the night, Hodinářův učeň a řady dalších. Práci zlínské kanceláře aktuálně ocenil také Státní fond kinematografie, a to rozhodnutím o udělení podpory pro následující období.

V rožnovském skanzenu natáčel česko-bulharský štáb s americkými herci

  • Aktuality 2018

Valašské muzeum v přírodě se stane kulisou dalšího filmu. Pro natáčení si ho tentokrát vybral česko-bulharský štáb v čele s bulharským režisérem Kirilem Todorovem. Filmaři, včetně amerických herců, strávili v Rožnově tři dny, a to na přelomu listopadu a prosince. Hotový snímek s názvem „All through the night“ poputuje příští rok na evropské filmové festivaly.

Z dětského pořadu TvMiniUni se stane film! Autoři jej natáčejí ve Zlíně

  • Aktuality 2018

Po 144 odvysílaných dílech pořadu TvMiniUni na ČT:D se na přání dětských diváků rozhodli jeho tvůrci přesunout televizní pořad na plátna kin a napsali originální scénář, který propojuje loutkové postavy s herci jako je Bára Poláková, Pavel Liška, Jiří Havelka či Miroslav Krobot. Film se bude jmenovat TVMiniUni a zloděj otázek.

Film Úsměvy smutných mužů zaujal české diváky, nyní míří na Slovensko

  • Aktuality 2018

Už více jak 150 tisíc. Tolik diváků už v českých kinech shlédlo nový český film Úsměvy smutných mužů, který se natáčel mimo jiné i ve zlínských lokacích. Po fenomenálním českém úspěchu nyní míří snímek do slovenské distribuce. Jeho oficiální slovenská premiéra se uskuteční v úterý 20. listopadu v Bratislavě. Volné pokračování příběhu by se mělo začít natáčet na jaře 2020.

Ve zlínských ateliérech se točí celovečerní film. Štáb hledá komparzisty

  • Aktuality 2018

V neděli 11. 11. 2018 padla ve Zlíně první klapka celovečerního dětského filmu ‚TVMiniUni a zloděj otázek‘. Snímek kombinující hrané, loutkové a animované prvky se natáčí v nejstarším z ateliérů na kudlovském kopci. Hotový film má v příštím roce zamířit do kin i vysílání České televize (ČT Déčko). Do výroby se nyní mohou zapojit i místní zájemci o komparzní role.

Filmaři z Prahy i Slovenska se sjeli do Zlína. Učili se, jak laboratorně zpracovat film

  • Aktuality 2018

Téměř padesát filmařů z české i slovenské republiky navštívilo v závěru října zlínské filmové ateliéry. Společnost Bonton, a. s. pro ně ve spolupráci s Národním filmovým archivem připravila dvoudenní vzdělávací seminář na téma ‚Zvuk ve filmu a jeho laboratorní zpracování‘. Akce byla určena pracovníkům laboratoří a sekce filmových sbírek NFA i Slovenského filmového ústavu.

Salaš v Držkové se dočká oprav. Zaplatí je filmaři

  • Aktuality 2018

Expozici karpatského salašnictví v Držkové čekají mnohá zlepšení. Dílčí opravy i pořízení nového informačního panelu zaplatí poněkud netradičně filmaři. Ti v posledním říjnovém týdnu natáčeli uvnitř a v okolí místní salaše několik scén do pohádky Hodinářův učeň.

Salaš v Držkové se dočká oprav. Zaplatí je filmaři

  • Aktuality 2018

Expozici karpatského salašnictví v Držkové čekají mnohá zlepšení. Dílčí opravy i pořízení nového informačního panelu zaplatí poněkud netradičně filmaři. Ti v posledním říjnovém týdnu natáčeli uvnitř a v okolí místní salaše několik scén do pohádky Hodinářův učeň.

Zlínská střední filmová škola zve na interaktivní den otevřených dveří

  • Aktuality 2018

Střední škola filmová, multimediální a počítačových technologií, s. r. o. (Zlín) pořádá ve dnech 2. a 3. listopadu 2018 vždy od 9.00 do 17.00 hodin den otevřených dveří. Návštěvníci si prohlédnou prostory školy, ale také si budou moci prakticky vyzkoušet to, co se na škole učí: práci s fotoaparáty a kamerami, animaci, programování her a mnoho dalšího.

59. ročník Zlín Film Festivalu bude objevovat a poznávat svět

  • Aktuality 2018

Objevuj a poznávej. To je hlavní výzva a především ústřední téma nadcházejícího 59. ročníku Zlín Film Festivalu. Zvolený cestovatelský motiv se váže k nadcházejícím stým narozeninám slavného cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda. Zlín Film Festival se bude konat od 24. května do 1. června 2019. Tvůrci mohou přihlašovat své filmy už nyní.

Půl milionu na studentské filmy. Zlínská produkční společnost vypsala grant

  • Aktuality 2018

Největší filmové produkční studio na Moravě, zlínská společnost IS Produkce s. r. o., vypsala grant pro studenty vysokých filmových škol. Chce tak podpořit vznik hned tří studentských  filmů, a to dotací o celkové hodnotě půl milionu korun. Termín pro zaslání přihlášek není omezen.

Skaštice zažily adrenalinovou neděli. Dorazil štáb plný kaskadérů

  • Aktuality 2018

Do Skaštic zavítal netradiční filmový štáb. Před kameru se tentokrát nepostavili známí herci či herečky, ale skupina sedmi kaskadérů. Natáčeli zde akční videa pro crowdfundigovou kampaň, která má za cíl podpořit výrobu akčního seriálu Kaskadéři s. r. o. V případě úspěchu chtějí tvůrci projekt situovat na Moravu. Ve hře je i Zlínský kraj.

ROZHOVOR: Michael Carrington ve Zlíně vyvíjí svůj nový film

  • Aktuality 2018

Ve Zlíně vzniká netradiční filmový projekt. V prostředí filmových ateliérů jej ve spolupráci s Filmovým uzlem Zlín vyvíjí Michael Carrington – animátor, výtvarník a režisér. Jeho práce na předchozím loutkovém projektu Malá z rybárny byla oceněna Cenou české filmové kritiky za nejlepší audiovizuální počin. Nyní se Michael pouští do vývoje snímku formou netradiční písečné animace.

Na Zlínsko se vrací štáb rodinného seriálu ‚Kriminálka 5.C‘. V regionu stráví dalších 15 dnů

  • Aktuality 2018

Do regionu se po měsíční přestávce vrací štáb rodinného seriálu ‚Kriminálka 5.C‘. Ten v kraji strávil během léta třicet natáčecích dnů a nyní ho čeká dalších patnáct. Na Zlínsko padla volba i díky dvoumilionové podpoře Zlínského kraje. Filmaři přitom už stihli v regionu utratit odhadem čtyřnásobek této dotace. Do natáčení jsou navíc zapojeni místní tvůrci.

Film Smečka, podpořený Zlínským krajem, vybrali pro prestižní koprodukční trh v jihokorejském Busanu

  • Aktuality 2018

Celovečerní film Smečka, podpořený z nového dotačního programu Zlínského kraje, byl vybrán pro koprodukční trh Asian Project Market, který se každoročně koná v rámci mezinárodního filmového festivalu v jihokorejském Busanu. Jedná se o první majoritní český projekt, který se tohoto prestižního koprodukčního trhu zúčastní. Filmařům napříč světem tak bude představen snímek, jehož natáčení bude probíhat právě ve Zlíně.

Ve Zlíně se natáčí kriminálka pro děti

  • Aktuality 2018

Ve Zlíně se natáčí třináctidílný česko-slovenský seriál s názvem Kriminálka 5.C (dříve komunikováno pod označením Malí velcí detektivové). Pojednává o pašování zvířat a skupince dětí, která se tyto téměř detektivní případy snaží rozplétat. Seriál vzniká ve spolupráci české i slovenské televize. Natáčet se tedy bude jak v Česku, tak na Slovensku a herci budou mluvit oběma jazyky. Jistá část seriálu bude vznikat od června až do září také na území města Zlína. Seriál bude Česká televize vysílat na Déčku na podzim příštího roku.

V Uherském Hradišti začíná 44. ročník Letní filmové školy

  • Aktuality 2018

„Festival, který vám dá jedinečnou možnost vidět filmy, co nikde jinde neuvidíte. Město Uherské Hradiště, které vám otevře svou náruč a jen tak vás nepustí. Lidé, s nimiž budete sdílet tisíce zážitků." Tak je organizátory představován festival Letní filmová škola, jehož 44. ročník dnes právě začíná. Oficiální program poběží až do 5. 8. 2018.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás