Z dětského pořadu TvMiniUni se stane film! Autoři jej natáčejí ve Zlíně

  • Aktuality 2018

Po 144 odvysílaných dílech pořadu TvMiniUni na ČT:D se na přání dětských diváků rozhodli jeho tvůrci přesunout televizní pořad na plátna kin a napsali originální scénář, který propojuje loutkové postavy s herci jako je Bára Poláková, Pavel Liška, Jiří Havelka či Miroslav Krobot. Film se bude jmenovat TVMiniUni a zloděj otázek.

Režisér filmu Janek Jirků a tým loutkovodičů ve zlínském ateliéru | Zdroj: Evolution Films

„Jsme velmi rádi, že se podařilo zúročit naše dosavadní zkušenosti z natáčení seriálu TvMiniUni, který jsme vytvořili pro Českou televizi. Celkem vzniklo v průběhu čtyř let na 144 dílů a seriál byl prodán i na Slovensko. Ve filmu TvMiniUni a zloděj otázek chceme přenést originální vypravěčskou i výtvarnou poetiku seriálu na plátna kin. Celkově je tento film pro nás velká výzva, protože obdobný snímek kombinující loutky, herce a animaci u nás ještě nikdy nevznikl,“ vysvětlil producent Pavel Berčík ze společnosti Evolution Films, jež snímek produkuje.

Film TvMiniUni a zloděj otázek se posunul od seriálového pojetí drobných příběhů k jedné hlavní dětské postavě a jejímu okolí. „Film představí ´velký´ příběh hlavního hrdiny, kterým je kluk Pavlík, jemuž parta postaviček TvMiniUni všechno nejprve zkomplikuje, aby mu nakonec naopak vše pomohla vyřešit,“ dodal Berčík.

 
Ve filmu se objeví i herec Pavel Liška | Zdroj: Evolution Films

Celý film vzniká ve zlínských filmových ateliérech, konkrétně v „Ateliéru 36“, kde se už netočilo dlouhá léta. „Dá se říct, že kromě zvukové postprodukce vznikne celý film ve Zlíně. Natáčíme v nejstarším ateliéru na kudlovském kopci, tedy v tom původně baťovském, a ve Zlíně také proběhne i obrazová a triková postprodukce a animace. Zázemí, které máme ve Zlíně pro natáčení, je přesně to, co potřebujeme. Navíc spolupráce s místními filmaři, studenty a zlínskou filmovou kanceláří je báječná. Je nám velkou ctí, že tímto projektem zde můžeme navázat na tradici tvorby filmů pro děti a mládež,“ řekl Ondřej Zima, další z producentů ze společnosti Evolution Films.

Autor námětu, scénáře a zároveň režisér filmu Janek Jirků měl o projektu jasnou představu už od začátku. „Chtěl jsem, aby se před divákem na plátně pořád něco dělo, aby ho neustále překvapoval humor v dialozích, gagy našich postav a skryté vtipy animovaných prostředí. Moc se těším na dialogy loutkových postav s živými herci, které skýtají prostor pro nezvyklou komiku. Chceme diváka bavit každou vteřinu filmu a na konci mu dát povznášející pocit, že všechno dobře dopadlo a že ze všeho nejcennější je čas strávený s nejbližšími, který trávíme společně s našimi dětmi,“ vysvětlil Jirků s tím, že příběh má pobavit a dojmout celou rodinu.

Miroslav Krobot při natáčení ve zlínském ateliéru | Zdroj: Evolution Films

Producentem filmu je společnost Evolution Films, koproducentem je Česká televize - tvůrčí producentská skupina Petra Kubici a společnost Sleepwalker. Film vzniká za podpory Zlínského kraje, ZLÍN FILM OFFICE a Státního fondu kinematografie. Do distribuce ho uvede společnost Bontonfilm v létě roku 2019.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás