Film Úsměvy smutných mužů zaujal české diváky, nyní míří na Slovensko

  • Aktuality 2018

Už více jak 150 tisíc. Tolik diváků už v českých kinech shlédlo nový český film Úsměvy smutných mužů, který se natáčel mimo jiné i ve zlínských lokacích. Po fenomenálním českém úspěchu nyní míří snímek do slovenské distribuce. Jeho oficiální slovenská premiéra se uskuteční v úterý 20. listopadu v Bratislavě. Volné pokračování příběhu by se mělo začít natáčet na jaře 2020.

David Švehlík při natáčení ‚Úsměvů‘ mezi zlínskými továrními budovami. | Zdroj: IS Produkce

Slovenští diváci budou mít možnost film natočený podle autobiografického románu Josefa Formánka vidět 5 měsíců po české premiéře. V českých kinech příběh o cestě ze závislosti na alkoholu, které podtrhují fantastické herecké výkony Davida Švehlíka, Jaroslava Duška, Ivana Fraňka a dalších výborných herců, zaznamenal pozitivní ohlasy nejen od laické veřejnosti, ale i od filmových kritiků a odborníků.

Úsměvy smutných mužů například triumfovaly na letošním 17. ročníku Novoborské akademie spojených kinematografií (NASK 2018). Vedoucí kin z celé republiky udělili filmu hned čtyři ocenění: za nejlepší hlavní mužský herecký výkon byl odměněn David Švehlík, za nejlepší film a režii převzal osobně cenu Dan Svátek společně se spisovatelem Josefem Formánkem, kterého kinaři ocenili za scénář a knižní předlohu k filmu. Film se také objevil mezi pěti českými filmy, ze kterých Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybírala nominaci na americké Oscary.

Úspěchem snímku u filmových odborníků, ale i u diváků v kinech je příjemně překvapený i producent filmu Martin Gazda ze zlínské společnosti IS Produkce. „Zaujalo nás především to, že tento silný příběh o alkoholu a závislosti přilákal do kin i diváky ve věku mezi 15 a 20 lety,“ řekl Gazda. Producentem filmu je také Holiday Films a na výrobě se podílelo i filmové, kulturní a produkční centrum Filmový uzel Zlín a statutární město Zlín. Film finančně podpořil také Zlínský kraj. Svými službami pomohla štábu zlínská filmová kancelář.

Pro zlínské diváky je film atraktivní i tím, že některé části města v něm dotváří zajímavou kulisu. Natáčelo se v prostorách radnice, v parku Komenského, areálu bývalého Svitu, Baťově institutu, filmových ateliérech a náměstí Míru. Ve Zlíně se také odehrává děj klipu k úvodní písni Kříž, kterou nazpíval David Stypka.

A právě i do Zlína se chce filmový štáb vrátit, aby zde pracoval na pokračování příběhu Josefa Formánka, s názvem Dvě slova jako klíč. V kinech by se pak snímek měl objevit v roce 2021.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás