Salaš v Držkové se dočká oprav. Zaplatí je filmaři

  • Aktuality 2018

Expozici karpatského salašnictví v Držkové čekají mnohá zlepšení. Dílčí opravy i pořízení nového informačního panelu zaplatí poněkud netradičně filmaři. Ti v posledním říjnovém týdnu natáčeli uvnitř a v okolí místní salaše několik scén do pohádky Hodinářův učeň.

 

Hodinaruv-ucen01
Hodinaruv-ucen02
Hodinaruv-ucen03
Hodinaruv-ucen04
Hodinaruv-ucen05

Z natáčení v Expozici karpatského salašnicví v Hostýnských horách | Zdroj: Evolution Films; Juraj Habšuda

Kvůli filmovému natáčení se na kopcích za Držkovou opět rozléhalo bečení ovcí i štěkot hlídacího psa. Zvířata se spolu se salaší staly autentickou kulisou pro jednodenní práci štábu, v jehož čele se objevili herci Jiří Vyorálek a Michal Balcar. Peníze za pronájem lokace umožní jejím zástupcům místo zvelebit a připravit na další turistickou sezónu.

„Část platby využijeme na obnovu vybavení, např. na výměnu zvětralých šindelů na střeše, popřípadě na doladění autentičtějšího vzhledu v exteriéru. Chceme také pořídit nový informační panel dokumentující historii a územní rozsah salašnictví,“ uvádí Juraj Habšuda, správce Expozice karpatského salašnictví v Hostýnských horách. „Samotné natáčení pro nás sice znamenalo práci navíc, ale současně to byl zajímavý a netradiční zážitek,“ dodává Habšuda.

Spolupráci uvnitř regionu si pochvalují i filmaři. „Na salaš v Držkové jsme přišli díky tipu od zlínské filmové kanceláře, která nás pak spojila i s majiteli. Místo se nám zalíbilo hned při prvních obhlídkách,“ popisuje Pavel Berčík z Evolution Films. „Navíc jsme v regionu narazili na ochotné lidi. V kanceláři i v salaši nám vyšli vstříc víc, než bývá obvyklé. O to víc jsme rádi, že spolupráce přinese oboustranný užitek,“ uzavírá Berčík.

Kromě získaných financí se salašnický mini-skanzen může těšit také na bezplatnou reklamu. Pohádka, za jejíž výrobou stojí tvůrci úspěšných filmů jako Kvarteto, Díra u Hanušovic nebo Okresní přebor, poputuje už na podzim příštího roku do kin. Herecké obsazení (Viktor Preiss, Miroslav Krobot, Jana Plodková a další) přitom napovídá, že půjde o kvalitní podívanou.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás