Více než 20 filmových scenáristů chce psát o Zlínu

  • Aktuality 2018

Filmový fond statutárního města Zlína uzavřel svou historicky první výzvu na podporu vzniku scénářů. Pro žadatele letos vyčlenil rovný milion korun. Na možnost získání dotace zareagovalo celkem dvacet jedna scenáristů. Mezi přihlášenými projekty jsou zejména náměty na celovečerní filmy, ale také dokumenty nebo seriály. Základní podmínkou výzvy byla přitom vazba děje na Zlín a osobnosti s městem spojené. O tom, jaké scénáře budou ve výsledku podpořeny, rozhodne v průběhu června správní rada fondu.


Ilustrační foto z natáčení dokumentu o Hermíně Týrlové (Zlín, 2017) | Zdroj: Česká televize, Míča


„Smyslem výzvy bylo probuzení zájmu scenáristů o naše město, a to se podařilo,“ hodnotí primátor Zlína Miroslav Adámek, který je zároveň předsedou Filmového fondu. „Počet přijatých žádostí předčil naše očekávání a potvrdil, že zlínská témata dokáží být pro film atraktivní. Přitom se nemusí jednat pouze o náměty inspirované příběhem Baťů. I když také k němu jedna žádost dorazila,“ prozrazuje Adámek.

Mezi ostatními látkami se objevují témata spojená například s osobností Emila Zátopka, Ivany Trumpové či Evy Jiřičné. Další projekty jsou koncipovány jako příběhy různých žánrů, které jsou zasazeny do kulis zlínského prostředí. V budoucnu by tak mohl vzniknout třeba seriál o zlínském advokátovi, dokument věnovaný historii zlínského zámku nebo další dětský snímek odehrávající se ve zlínských exteriérech.

Myšlenka podpořit vývoj scénářů vzešla z iniciativy Regionálního filmového fondu z. s. – neziskového spolku, který pro Zlínský kraj zajišťuje například činnost filmové kanceláře. „Pokud je příběh od samého začátku psaný pro konkrétní místo, bude se případné natáčení realizovat automaticky právě tam. Proto má ze strany města smysl do scénářů investovat. Je to jedna z nejefektivnějších cest, jak do Zlína filmaře znovu přivést,“ vysvětluje Jindřich Motýl, předseda spolku.

Filmový fond statutárního města Zlína vznikl v loňském roce v návaznosti na celokrajskou snahu o znovuoživení filmové tvorby v regionu. Město tak navazuje na více než osmdesátiletou filmařskou tradici. Díky společnému úsilí místních institucí, škol a firem se tato iniciativa daří. Už letos v létě se má ve Zlíně a jeho okolí točit třeba dětský seriál Kriminálka 5.C (dříve prezentovaný pod pracovním názvem Malí, velcí detektivové). „Zlíňané se mohou těšit také na dvě filmové premiéry, a to snímku Úsměvy smutných mužů a Cornelia. Oba filmy se natáčely alespoň z části v prostředí Zlína na podzim a v zimě 2017/2018,“ uzavírá Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE.

Zpět na ZLÍN FILM



 
Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás