59. ročník Zlín Film Festivalu bude objevovat a poznávat svět

  • Aktuality 2018

Objevuj a poznávej. To je hlavní výzva a především ústřední téma nadcházejícího 59. ročníku Zlín Film Festivalu. Zvolený cestovatelský motiv se váže k nadcházejícím stým narozeninám slavného cestovatele, dobrodruha a spisovatele Miroslava Zikmunda. Zlín Film Festival se bude konat od 24. května do 1. června 2019. Tvůrci mohou přihlašovat své filmy už nyní.

Ilustrační foto | Zdroj:  Lidé a Země

Miroslav Zikmund procestoval více než osm desítek států, díky čemuž vzniklo přes dvacet knih a celá řada rozhlasových a filmových reportáží. Kromě krátkých snímků se diváci mohli kochat i celovečerními filmy z cest, které podnikl se svým přítelem, inženýrem Jiřím Hanzelkou. „Miroslav Zikmund je fenomenální cestovatel, fotograf, spisovatel a publicista, který v únoru oslaví neuvěřitelných sto let. Jeho výpravy a cesty jsou dodnes obdivuhodné a i my jsme se rozhodli jimi inspirovat pro nadcházející festivalový ročník,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

Struktura filmového programu prošla proměnou, jejímž cílem je zpřehlednění a zviditelnění tří základních programových bloků. Mimo již tradiční SOUTĚŽE a sekci nazvanou nově FESTIVAL CLASSICS se filmová přehlídka v roce 2019 zaměří právě na téma OBJEVUJ & POZNÁVEJ.

„Diváci se mohou těšit na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech: PŘÍRODA, LIDÉ a ZEMĚ,“ informovala umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že v rámci této sekce se bude promítat více jak 40 filmů a dokumentů. V sekci věnované PŘÍRODĚ představíme světoznámé přírodopisné dokumenty, které především mladým divákům přinesou zajímavé, poučné a jedinečné momenty, které neopomenou akcentovat ani témata ekologie a ochrany životního prostředí. Kapitola věnovaná tématu LIDÉ se zaměří na celovečerní hrané filmy o původních obyvatelích různých koutů světa – od Inuitů, Austrálců, Maorů, Indiánů a řady dalších, jejichž prostřednictvím budeme moci nahlédnout do neobyčejných životů těchto etnických skupin. A konečně sekce ZEMĚ uvede profil balkánské kinematografie. V 15 celovečerních hraných filmech poznáme temperamentní a pohostinnou atmosféru zemí bývalé Jugoslávie, ale třeba také Albánie či Bulharska. Festivalová dramaturgie se ve všech sekcích drží svého profilu: tedy festivalu filmů, v nichž je v hlavní linii dítě či dospívající. Právě toto zaměření nabídne unikátní filmové kolekce, jejichž témata jsou nahlížena z dětské perspektivy.

Samotné významné životní jubileum pana Miroslava Zikmunda festival připomene projekcemi filmů, besedami či výstavami, na jejichž programu a obsahu spolupracuje s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a samozřejmě s Klubem Hanzelky a Zikmunda ve Zlíně. V návaznosti na toto téma tak mezi hosty festivalu nebudou chybět ani významní čeští cestovatelé, popularizátoři a dobrodruhové, se kterými se diváci budou moci setkat nejen v rámci filmových besed.

Filmový festival se uskuteční v termínu od 24. května do 1. června ve Zlíně a dalších městech ČR. Zájemci mohou přihlašovat své snímky do 1. března 2019 na www.zlinfest.cz.

Zlín Film Festival je nejstarší, největší a nejvýznamnější filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jedná se o mezinárodní událost s vynikajícím renomé. Festivalové projekce se uskutečňují nejen ve Zlíně, ale také v řadě dalších měst České republiky. Každoročně festival uvádí přes 350 snímků z více než 50 zemí světa. Od roku 2010 přesahuje návštěvnost festivalu 100 000 dětí i dospělých. Více informací na www.zlinfest.cz.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás