K letošním kulatinám Hermíny Týrlové a Karla Zemana…

  • Aktuality 2020

Na rok 2020 připadají hned dvě významná jubilea: Od narození Hermíny Týrlové letos uplyne 120 let (11. 12.) a od narození Karla Zemana 110 (3. 11.). Filmové začátky těchto výrazných osobností včetně jejich hvězdné kariéry, která se odehrávala ve zlínských filmových ateliérech, vám v následujícím článku připomene filmař a sběratel filmové historie Jiří Madzia:

Dokument natočený ve Zlínském kraji vyhrál hlavní cenu na festivalu v Panamě

  • Aktuality 2020

Dokumentární snímek „Rok na dědině“ režiséra Petra Smělíka, rodáka z Uherského Hradiště a absolventa zlínské filmové školy, zvítězil na 9. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Acampadoc v La Villa de los Santos v Panamě. Film, který se natáčel kompletně ve Zlínském kraji, uvidí v příštím roce také diváci České televize.

Uspěje animace ze Zlína až na konci světa?

  • Aktuality 2020

České animované filmy zaznamenaly v posledních letech výrazný mezinárodní ohlas. Po úspěchu množství krátkometrážních studentských snímků v prestižních soutěžích vstupuje v těchto dnech do festivalové distribuce další nadějný krátký animovaný film, tentokrát však jde o dílo profesionální. Jedná se o autorský počin talentovaného režiséra a výtvarníka Martina Kukala s názvem Až na konci světa.

Ve Zlíně a Kurovicích se natáčí dětský seriál Alenka v říši GIFů

  • Aktuality 2020

Ve Zlínském kraji během srpna a září vzniká několik scén nového seriálu České televize. Jmenuje se Alenka v říši GIFů a je určen všem dětem mezi osmi a dvanácti lety, které se často pohybují na internetu. V titulní roli Alenky se objeví mladá herečka Yvona Stolařová, v roli jejího kamaráda Oskara debutuje Vojta Franců. Herec Kryštof Hádek namluví animovanou postavu „iKrálíka”, který oběma kamarádům pomáhá z nesnází v online světě.

Chcete spolupracovat s filmaři nebo poznat nové dodavatele? Přihlaste se na Filmovou burzu

  • Aktuality 2020

Ve zlínské kavárně Továrna se 5. září 2020 uskuteční třetí ročník Filmové burzy – akce, která má za cíl propojit filmaře s aktéry Zlínského kraje – zejména s dodavateli, zástupci lokací a studenty místní univerzity. Přihlásit se může každý, kdo má filmařům co nabídnout a chce s nimi spolupracovat. Počet míst je ale omezený. Zájemci se mohou do 4. 8. 2020 registrovat prostřednictvím elektronického formuláře.

Ve Zlínském kraji vzniká česko-polský film Animal crusaders

  • Aktuality 2020

O prvním červencovém víkendu padla v Hošťálkové úvodní klapka k novému česko-polskému filmu Animal Crusaders. Role výkonného producenta se zde poprvé ujala zlínská IS Produkce, která je tak zodpovědná za zdárný průběh natáčení filmu včetně jeho financování. Snímek se odehrává v prostředí ekologických aktivistů a slibuje syrový emocionální zážitek. Do kin bude uveden v roce 2022.

V Rožnově pod Radhoštěm se natáčí celovečerní horor

  • Aktuality 2020

Čeští filmaři právě natáčejí celovečerní hraný snímek Hrana zlomu na pomezí hororu a thrilleru. V jedné z hlavních rolí se objeví mladá herecká hvězda Štěpán Kozub. Hrana zlomu je temnou příběhovou mozaikou, v níž je všechno jinak, než se na první pohled může zdát. Podle tvůrců má jít o projekt navýsost autorský a žánrově vyhraněný. Film vstoupí do českých kin na jaře 2021.

Díky filmařům se do Zlínského kraje na čas vrátil Jan Amos Komenský. Tvář mu propůjčili Alois a David Švehlíkovi

  • Aktuality 2020

Od 6. do 21. 6. 2020 se na Zlínsku natáčí dokudrama „Jako letní sníh“. Režisér Lubomír Hlavsa chce ve spolupráci s Českou televizí tímto projektem připomenout jednu z nejvýznamnějších českých osobností – J. A. Komenského, od jehož úmrtí letos uplyne 350 let. Ve ztvárnění hlavní role se vystřídají Alois a David Švehlíkovi. Výsledek diváci uvidí ještě letos, a to v kinech a ve vysílání České televize.

Filmaři jsou zpět: Štáb režiséra Václava Kadrnky strávil na Zlínsku 5 dnů

  • Aktuality 2020

Ve dnech 20.–24. 5. se ve Zlíně a Kroměříži natáčely záběry pro nový film režiséra Václava Kadrnky – Zpráva o záchraně mrtvého. Projekt vzniká v česko-slovensko-francouzské koprodukci a je podpořen také Zlínským krajem. V hlavních rolích se objeví Vojtěch Dyk a Zuzana Mauréry.

V pátek by odstartoval jubilejní 60. Zlín Film Festival. Připomenou jej akce pro veřejnost

  • Aktuality 2020

Zlín – Na původní termín Zlín Film Festivalu připravili organizátoři pro obyvatele Zlína připomínku kulatého šedesátého ročníku. Ve Zlatém jablku bude v pátek oficiálně zahájena Klapka tour, město ozdobí historické velkoformátové fotografie a večer se uskuteční mimořádná festivalová projekce v autokině. Letošní festival se měl původně konat v termínu 29. května až 6. června, kvůli pandemii koronaviru byl přesunutý na 4. až 10. září 2020.

46. Letní filmová škola Uherské Hradiště se uskuteční. Uvidíme se v létě!

  • Aktuality 2020

Letní filmová škola v Uherském Hradišti proběhne. Pořadatelé festivalu se k tomuto kroku rozhodli po jednání s městem a ministerstvem kultury. Je samozřejmé, že základní podmínkou této dohody je zachování bezpečnosti návštěvníků, hostů a obyvatel města. Festival se zkrátí na šest dnů a namísto tradičního termínu na přelomu července a srpna se uskuteční 7.–12. srpna 2020. Organizátoři počítají s omezeným počtem diváků v sálech, s dodržováním povinných rozestupů, se zvýšenými hygienickými opatřeními a se zrušením davových akcí, tedy se všemi platnými pokyny ministerstva zdravotnictví. Vyjádření k tomuto rozhodnutí vedle ředitelky Letní filmové školy Uherské Hradiště poskytli také starosta města Uherské Hradiště a ministr kultury ČR:

Česká televize natáčela ve Zlíně záběry pro nový dokument věnovaný Zlín Film Festivalu

  • Aktuality 2020

Od 24. do 26. 2. 2020 bylo u zlínského Velkého kina opět rušno. Štáb české televize v čele s režisérem Tomášem Luňákem zde přijel natočit rozhovory s pamětníky, návštěvníky i organizátory zlínského filmového festivalu. Právě s přispěním jejich výpovědí má vzniknout nový dokument mapující zákulisí a historii tohoto významného každoročního filmového svátku.

Nadační fond FILMTALENT ZLÍN zahájil příjem přihlášek do soutěže o finanční podporu

  • Aktuality 2020

Nadační fond FILMTALENT ZLÍN vyhlašuje již šestým rokem soutěž o finanční podporu audiovizuálním a vizuálním projektům – FILMTALENT PITCHING FORUM. Soutěž o nadační příspěvky je určena projektům studentů filmových škol, ale i dalším začínajícím tvůrcům. Ti mohou dosáhnout na podporu až 100.000 Kč na jeden projekt.

Zlínský festival krátkých filmů REC FEST přijímá přihlášky do letošního ročníku soutěže

  • Aktuality 2020

6. ročník festivalu krátkých filmů REC FEST pořádaný studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáš Bati ve Zlíně  otevírá  filmařům možnost přihlásit své krátké snímky do letošní soutěže. Přihlášky lze posílat do 15. 2. 2020. O vítězích rozhodne odborná porota během třídenního programu, který proběhne od 7. do 9. 4. 2020 ve Zlíně.

Zlín Film Festival po šedesáté. Návštěvníky čeká nejen atraktivní filmová přehlídka, ale také velkolepá oslava a řada mimořádných překvapení

  • Aktuality 2020

Návrat do budoucnosti, avizované téma jubilejního 60. Zlín Film Festivalu, inspirovalo i autory vizuálu, který dnes organizátoři festivalu odhalili v Kongresovém centru ve Zlíně. Jeho základem je opět opice, i když ve zcela nové podobě. Spojením digitálně upravených kreseb hlavy opice a hlavy robota totiž vznikl nový grafický prvek - „Robo-opice“. Festival se uskuteční od 29. května do 6. června.

V Kroměříži proběhne nábor komparzistů do nového filmu režiséra Václava Kadrnky

  • Aktuality 2020

V průběhu března a dubna letošního roku proběhne ve Zlínském kraji natáčení nového filmu režiséra Václava Kadrnky „Zpráva o záchraně mrtvého". Projekt vzniká v koprodukci s Českou televizí a získal také podporu Zlínského kraje. Produkce hledá zájemce z regionu o komparz i vedlejší dětskou roli. Nábor proběhne ve středu 29. ledna.

Filmové žně ve Zlínském kraji: Rok 2019 se vydařil

  • Aktuality 2020

Zlín, 19. prosince 2019 | Více než 13 milionů investovaných do audiovizuální tvorby, 138 natáčecích dnů, 12 filmových projektů a ocenění za nejlepší podporu filmařů v České republice. Taková je bilance Zlínského kraje ve světě filmu za rok 2019. Výhled do roku následujícího přitom ukazuje, že i ten bude filmařsky zajímavý.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás