ROZHOVOR: „V každé zemi nás přesvědčovali, že Tomáš Baťa byl jejich rodák,“ říkají tvůrci filmu Batalives

  • Aktuality 2017

Fenomén tzv. ‚malých Zlínů‘ neboli měst založených firmou Baťa v zahraničí, se dočkal filmového zpracování. Tématu se ujali mladí zlínští filmaři ze společnosti Cinebonbon, a to ve spolupráci s Českou televizí, Univerzitou Tomáše Bati a statutárním městem Zlínem. Projekt získal podporu také z Nadačního fondu Filmtalent Zlín. Výsledkem více než čtyřleté práce je dokument Batalives. Jeho vznik v následujícím rozhovoru přiblížili samotní tvůrci – producent a kameraman Lukáš Gargulák a režisérka Karolina Zalabáková.

Filmová kancelář Zlínského kraje slaví první rok

  • Aktuality 2017

Marie Terezie, Úsměvy smutných mužů, Pláč svatého Šebestiána nebo Kauza metanol. Co mají tyto filmy společného? Všechny se natáčely v letošním roce na území Zlínského kraje a u všech filmařům asistovala místní filmová kancelář. Ta 1. prosince oslaví první rok fungování. Jak její činnost pomáhá k oživení audiovizuální tvorby a prezentaci zlínského regionu?

ROZHOVOR: „Snažím se ukázat i to, zda by baťovský fenomén mohl fungovat jinde než ve Zlíně," říká režisér Peter Kerekes

  • Aktuality 2017

Francouzská televize Arte připravuje dokument o jedné z největších osobností Zlína. Snímek ‚Tomáš Baťa, první globalista‘, se natáčel z části v Indii, Francii, Brazílii, Africe a v září letošního roku také ve Zlíně. O zpracování tématu i průběhu natáčení jsme si povídali s režisérem snímku Peterem Kerekesem.

Zlínský kraj se představil filmařům

  • Aktuality 2017
Více než 80 filmařů přijelo 18. a 31. října do Zlína a Prahy objevovat potenciál Zlínského kraje. Sérii workshopů věnovaných regionální podpoře filmového průmyslu pro ně připravila filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE v úzké spolupráci se Zlínským krajem a statutárním městem Zlínem. Cílem setkání bylo představit filmovým odborníkům nové možnosti podpory při natáčení ve Zlínském kraji.

POZVÁNKA: XV. Mezinárodní festival outdoorových filmů ve Zlíně

  • Aktuality 2017

Ve Zlíně se bude ve dnech 9.–12. listopadu 2017 konat již patnáctý ročník Mezinárodního festivalu oudoorových filmů. Ve čtyřech dnech vás provede nejrůznějšími kouty světa, zavede do nádherných míst naší planety a ukáže kulturu tamních obyvatel. Součástí festivalu jsou také besedy, které představí nejzajímavější cestovatele a dobrodruhy spolu s jejich příběhy.

Jak to vypadá ‚Na konci světa‘? Zlínské studio ukáže již brzy v novém animovaném filmu

  • Aktuality 2017

Portfolio snímků vyrobených ve Zlíně se již brzy rozroste o další projekt. V místním produkčním studiu Kouzelná totiž vzniká nový animovaný film. Krátkometrážní snímek ‚Na konci světa‘ už stihl získat podporu Státního fondu kinematografie i Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN. Spoluautorem námětu a současně režisérem filmu bude absolvent zlínského ateliéru Animované tvorby Martin Kukal. Ten byl za svůj poslední projekt Jedlíci brambor nominován na cenu Český lev.

POZVÁNKA: FILMFEST, s. r. o. a Vítězslav Tichý zvou na 19. ročník Filmového Tesáku

  • Aktuality 2017

FILMFEST, s. r. o., pořadatel Zlín Film Festivalu, ve spolupráci s Vítězslavem Tichým si vás dovolují pozvat na 19. ročník Filmového Tesáku, který se koná ve dnech 10–12. listopadu 2017 v rekreačním středisku REVIKA u Vizovic.

Hlavní host: Kateřina Macháčková – herečka a publicistka, dcera herce a režiséra Miroslava Macháčka. V jednání jsou další hosté.

ROZHOVOR: Dokument natáčený v Kroměříži představí barokního velmože Lichtenstein – Castelcorna

  • Aktuality 2017

Město Kroměříž se může chlubit zajímavou historií, dobovou architekturou či unikátními zahradami. Málokdo ale ví, že za těmito skvosty stojí jedna osoba: Karel Lichtenstein – Castelcorno. Právě jemu se věnuje dokument ‚Barokní velmož‘ chystaný v koprodukci České televize se společností VIDEO THEO. O projektu a jeho natáčení ve Zlínském kraji jsme si povídali s režisérem Theodorem Mojžíšem.

Holešovský zámek hostil německo-bělorusko-britskou kapelu Almanac. Natáčela zde svůj nový videoklip

  • Aktuality 2017

29. září měl světovou premiéru nový videoklip německo-bělorusko-britské formace pohybující se bravurně v žánrech symfonického a power metalu ALMANAC. Členové skupiny Victor Smolski, Jeannette Marchewka, Andy B. Franck a David Readman si v klipu osobně zahráli hlavní role po boku české šermířské legendy Pavla Plcha ze skupiny Kadeti. Režie se ujal Marek Dobeš (režie Choking Hazard, scénář Kajínek), který má za sebou na poli mezinárodního hard & heavy takové projekty jako záznam živého koncertu ex zpěváka Iron Maiden (Blaze Bayley – Live in Prague) nebo titulní videoklip skupiny RAGE (k desce 21), na domácím poli pak především videoklip k padesátinám skupiny Olympic (My už jiný nebudem). Projekt se na doporučení filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE realizoval z velké části na zámku v Holešově. Ve videoklipu si zahrál i místní kočí Karel Loučka.

POZVÁNKA: Do zlínského multikina míří film ‚Akcept‘ zlínského režiséra Jana Hubáčka

  • Aktuality 2017

Už tuto středu (4. 10.) bude možné ve zlínském Golden Apple Cinema vidět dokumentární film Akcept zlínského režiséra Jana Hubáčka. Ten se začal projektu věnovat už v rámci studia na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta samotná vznik dokumentu finančně podpořila. Na výrobě filmu se podíleli i další z řad zlínských studentů. „Prakticky všichni hlavní členové štábu jsou absolventy FMK UTB. Pro mě, zlínského rodáka, kterého po filmařské i hudební stránce místní prostředí zásadně formovalo, je to vlastně takový návrat domů," říká o svém celovečerním debutu režisér Jan Hubáček.

‚Filmové obce‘ ve Zlínském kraji se rozrostly o dalšího člena. Do projektu se zapojilo město Napajedla

  • Aktuality 2017

Ve Zlínském kraji funguje již několik měsíců unikátní projekt spojující obce, které chtějí pomáhat filmovým štábům. Města, která se rozhodla do projektu zapojit, nesou označení ‚Filmová obec‘. Tuto značku městům uděluje filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE, která je autorem projektu. Filmové obce dosud tvořilo devět největších měst kraje. Od září je mezi nimi i město Napajedla.

 

Učitelé ze Zlínského kraje zjišťovali v Barrandov Studiu, jak propojit výuku řemeslných oborů s filmovou praxí

  • Aktuality 2017

Filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE připravila ve spolupráci s Barrandov Studiem a národní filmovou kanceláří Czech Film Commission pro učitele i studenty ze středních odborných škol a učilišť Zlínského kraje sérii workshopů. Ty mají ukázat, jak lze propojit vzdělávací systém studentů řemeslných oborů s filmovou praxí. První ze setkání, které bylo určeno pedagogům, proběhlo ve čtvrtek 21. září.

Ve Zlínském kraji natáčí Česká televize. Film o dvou dílech přibliží divákům kauzu ‚Metanol‘

  • Aktuality 2017

Přesně před pěti lety byly hlášeny první oběti tzv. metanolové aféry. Jen v Česku při ní zemřelo 49 lidí, více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky. V historii české kriminalistiky není případ s větším počtem obviněných. Režisérka Tereza Kopáčová chystá dvoudílný film Metanol s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Významnou část filmu natáčí v těchto dnech právě ve Zlínském kraji. S hledáním lokací či  s komunikací na zlínském magistrátu filmařům pomohla i filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE.

POZVÁNKA: Workshop ‚Podpora filmového průmyslu ve Zlínském kraji‘

  • Aktuality 2017

Filmová kancelář ZLÍN FILM OFFICE ve spolupráci se Zlínským krajem a statutárním městem Zlínem zve na sérii workshopů představujících nové možnosti finanční podpory ve zlínském regionu. Workshopy jsou určeny zejména filmařům a odborníkům pracujícím ve filmovém průmyslu.

Deset milionů na podporu rozvoje audiovizuálního průmyslu ve Zlínském kraji

  • Aktuality 2017

Zlínský kraj otevírá dotační program s rozpočtem deset milionů korun na podporu audiovizuální tvorby. Vznik programu inicioval Regionální filmový fond z. s., který společně se Zlínským krajem usiluje o oživení filmového průmyslu v regionu. Obě instituce od vzniku dotačního programu očekávají především vyvolání zájmu filmařů, a tedy zviditelnění kraje, zajištění nových pracovních příležitostí v oblasti tradičních řemesel i větší uplatnění absolventů zlínských filmových škol. První žádosti mohou filmaři podávat už v říjnu letošního roku.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás