• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2017
  • Jak to vypadá ‚Na konci světa‘? Zlínské studio ukáže již brzy v novém animovaném filmu

Jak to vypadá ‚Na konci světa‘? Zlínské studio ukáže již brzy v novém animovaném filmu

  • Aktuality 2017

Portfolio snímků vyrobených ve Zlíně se již brzy rozroste o další projekt. V místním produkčním studiu Kouzelná totiž vzniká nový animovaný film. Krátkometrážní snímek ‚Na konci světa‘ už stihl získat podporu Státního fondu kinematografie i Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN. Spoluautorem námětu a současně režisérem filmu bude absolvent zlínského ateliéru Animované tvorby Martin Kukal. Ten byl za svůj poslední projekt Jedlíci brambor nominován na cenu Český lev.


nakoncisvetaplakat
nakoncisvetavisual02
nakoncisvetavisual03
nakoncisvetavisual05
nakoncisvetavisual06

Ukázka animace z chystaného filmu ‚Na konci světa‘ | Zdroj: Kouzelná animace, s. r. o.

Skoro obyčejný obchůdek se skoro obyčejnou korpulentní prodavačkou Karlou leží na konci světa. Mimo postavení v čase, mimo žánry i vesmíry. Kdokoliv potřebuje cokoliv nakoupit, dorazí jednoduše sem. Ke Karle přicházejí stále podivnější a podivnější zákazníci a ona každému stvoření vždy prodá to, co dotyčný potřebuje. Splní se ale někdy také osamělé prodavačce její největší přání? Tak lze v krátkosti představit děj nového filmu ‚Na konci světa‘, připravovaný v dílně mladých zlínských tvůrců.

Citlivou animovanou krátkometrážní grotesku o necitlivém lidském světě budou vytvářet pomocí digitální kreslené animace. Snímkem chtějí nenásilně bořit mýtus o tom, jak vypadá spokojená, úspěšná žena a jak má působit vyrovnaný manželský pár. „Je to film, který dodá jiskru všem ženám, co mají strach, že už ve svém životě prohrály, nebo si myslí, že nejsou dost dobré na to být šťastnější, než jsou teď,“ uvádí režisér Martin Kukal.

Spolu s ním se na přípravě snímku podílí také producenti Petr Babinec a Libor Nemeškal ze zlínského studia Kouzelná animace. Zapojí se také výtvarnice a animátorka Adéla Kovářová, která má ve své filmografii hned několik výrazných autorských projektů. Tým dále doplní slovenská dramaturgyně a scenáristka Zuzana Gindl-Tatárová. Ta spolupracovala na mnoha celovečerních filmech významných režisérů jako jsou třeba Štefan Uher či Juraj Jakubisko.

Autoři doufají, že se jim podaří vytvořit poutavý snímek určený pro celou rodinu. Takový, který diváka zasáhne a zůstane v něm jako vzpomínka, která jej něčím pohnula. Mimo originálně zpracovaný námět však sázejí i na výrazné výtvarné ztvárnění. Animovat navíc budou prostřednictvím tzv. „kreslenky“: „V dnešní době hluboké fascinace 3D animací je to ještě o něco libější pocit, že si můžete zakreslit a zaanimovat naplocho,“ popisuje Kukal.

Prorazit v oblasti animovaného filmu přitom není vůbec snadné. „Každoročně absolvuje na českých filmových školách více jak desítka velice talentovaných animátorů, kteří často věří, že se uživí autorskou animací. Postupem času si uvědomí, že na to není lokální trh připraven, a končí – v lepších případech – v grafických studiích a reklamních agenturách. Jsme proto velice rádi, že můžeme alespoň části z nich k realizaci jejich snu pomoci,“ vysvětluje Libor Nemeškal, kreativní producent a vedoucí vývoje.

Mladí tvůrci si tím spíš váží podpory, kterou získali na vývoj projektu od Státního fondu kinematografie. Za neméně významnou považují také koprodukční spolupráci s Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN nebo pomoc filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE.

Předpokládané dokončení snímku se plánuje na konec roku 2018. Následovat bude festivalová distribuce včetně oficiálního uvedení v rámci Zlín Film Festivalu. Diváci se rovněž mohou těšit na uvedení snímku jako předfilmu do kin.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás