Chcete spolupracovat s filmaři? Přihlaste se na Filmovou burzu

  • Aktuality 2019

30. května 2019 se v prostorách zlínské kavárny Továrna odehraje druhý ročník Filmové burzy – neformální platformy, kde se mohou seznámit filmaři, zástupci firem, studenti a vůbec lidé různých profesí nejen ze Zlínského kraje, kteří mají filmařům co nabídnout a chtějí s nimi spolupracovat. Registrace na tuto akci s omezeným počtem účastníků je možná od 11. do 25. dubna.

Fotogalerie

Pilotní ročník Filmové burzy probíhal v Kongresovém centru Zlín. Letos se akce přesune do méně formálního prostředí | Zdroj: ZLÍN FILM FESTIVAL

Propojit šikovné lidi se zástupci audiovize – to je cíl, který si vytyčili pořadatelé Filmové burzy. Pilotní ročník této akce proběhl v loňském roce. Tehdy byl však určený pouze studentům zlínských filmových škol a producentům, kteří získali podporu z nového dotačního programu Zlínského kraje. Výsledkem bylo zapojení osmi ze zúčastněných třiceti studentů do reálných natáčení. Ukázalo se však, že by prostor k seznámení s filmaři uvítali i lidé z jiných oborů. Proto se letošní ročník ponese v inovovaném duchu.   

Přihlásit se do něj mohou všichni, kteří stojí o spolupráci v oblasti audiovize. Může jít o majitele firem poskytujících filmový catering, dopravní značení, ochranku i třeba půjčovny aut. Připojit se mohou taky zástupci zajímavých lokací či jednotlivých řemesel – maskéři, kadeřníci nebo třeba výtvarníci. Vítán je zkrátka každý, kdo má filmařům co nabídnout. Organizátoři však zdůrazňují, že se musí jednat o poskytovatele služeb či zboží – tedy ne o komparzisty.

„Filmové štáby jsou schopné při natáčení v kraji využívat značné množství lokálních kapacit. Problém je, že náš region dobře neznají. Proto často sahají po osvědčených (obvykle pražských) kontaktech a lidé z kraje tak zbytečně přichází o zakázky. Jedním z kroků, jak tento stav chceme změnit, je právě Filmová burza,“ uvádí Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE, která akci organizuje ve spolupráci se Zlín Film Festivalem.

Burzy se může z kapacitních důvodů zúčastnit pouze omezené množství lidí. Proto je nezbytné, aby se zájemci včas (tedy od 11. do 25. dubna) registrovali prostřednictvím on-line přihlášky.  „Všem, kdo se přihlásí, dáme začátkem května vědět, zda jsou vybráni a můžou dorazit. Zkrátka ale nepřijdou ani ti, na které se tentokrát nedostane. Všechny zájemce si uložíme do interní databáze, ze které čerpáme při řešení filmařských poptávek,“ vysvětluje Hladká.  

Z oblasti audiovize budou na burzu zváni především čeští producenti. Organizátoři se však pokusí přivést i zástupce ze Slovenské republiky. Už teď mají přislíbenou například účast Slovak Film Commission. Burza bude probíhat jako součást Industry days Zlín Film Festivalu a do budoucna by se měla stát jeho pravidelnou součástí.

Předpokládaný průběh Filmové burzy:

18–19 h – představení jednotlivých účastníků po minutě (není třeba chystat si prezentaci)
od 19 h – číše vína, networking

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás