• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2019
  • V kroměřížském zámku i zahradě začínají dlouhodobé opravy. Chcete tu natáčet? Ozvěte se s předstihem

V kroměřížském zámku i zahradě začínají dlouhodobé opravy. Chcete tu natáčet? Ozvěte se s předstihem

  • Aktuality 2019

Jedna z filmařsky nejatraktivnějších českých lokací, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, zahajuje v letošním roce projekt rozsáhlých oprav interiéru i exteriéru. Jaká omezení to znamená pro filmaře? Zeptali jsme se Martina Krčmy, správce objektu a kroměřížského kastelána.

Martin Krčma (vpravo), kastelán kroměřížského zámku a správce objektu | Zdroj: archiv PSP ČR


Mluvíme o dlouhodobém projektu. Jakého časového úseku se týká?

Průběžné opravy jsou plánovány do roku 2023, přičemž první kroky jsme už zahájili. Termíny realizace jednotlivých částí projektu bych nyní neuváděl. Jsou pouze orientační. Průběh stavebního řízení je těžko odhadnutelný. Očekáváme, že budeme muset současný plán průběžně přizpůsobovat okolnostem.

Můžete nám přiblížit rozsah chystaných zákroků?

Letos chceme zahájit práce v Podzámecké zahradě. Tu čekají opravy všech vodních toků, rybníků. Realizovat je budeme postupně. Následující čtyři roky tedy nebude prakticky žádné období, kdy by v zahradě nebyla technika nebo jiné vizuální omezení. Už teď je vypuštěný první rybník.

Při natáčení bude hodně záležet na tom, jaká část zahrady má být v záběru. Třeba pro plánovaný seriál ‚Četníci z Kroměříže‘ byla zahrada zásadní a kvůli stávajícím opravám musel být nakonec projekt zrušen. Tady bohužel musíme říct, že do roku 2023 bude s Podzámeckou zahradou trochu problém.

Projeví se podobná omezení taky v Květné zahradě?

Tohoto místa se opravy netýkají. Alespoň v současnosti nejsou žádná omezení v plánu. U Květné zahrady navíc dokážeme zajistit natáčení i při provozu s regulovaným vstupným, takže jsou spokojeni jak filmaři, tak návštěvníci.

Pojďme tedy zpět k zámku. Jak opravy zasáhnou do vzhledu samotné budovy?

Co se týče exteriéru, v letošním a příštím roce (2019–2020) budou probíhat opravy Mlýnské brány. Ta sice není přímou součástí zámku, ale úzce k němu přiléhá. V jejím okolí bude lešení a stavební zázemí. Brána dostane novou fasádu a střechu.

V dálkových záběrech by pak filmařům mohly vadit pohledy na střechu zámku směrem z Podzámecké zahrady. Kvůli dílčím opravám na ní může být plachta a někdy i trocha lešení.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži | Foto: ZLÍN FILM OFFICE

A co záběry nádvoří?

Natáčení na nádvoří bude hodně o domluvě. Po většinu doby tam nejspíš umístíme zázemí techniky, byť schované za designovou zástěnou. Exteriéry budou pro filmaře zkrátka nejvíc komplikované. Na druhou stranu, až se podaří opravit Mlýnskou bránu, vzhled zámku bude ještě více atraktivní, což by mělo vydržet několik dalších let. Na to se filmaři můžou naopak těšit.

Projeví se omezení taky uvnitř zámku?

V interiérech už nějaké práce probíhají, ale ještě letošní rok je mohou štáby plně využívat. Nicméně v období 2021–2022 bude určitě zavřený Sněmovní sál, což je pro většinu filmařů klíčový prostor. Už v roce 2020 budeme v sále schopni realizovat jen ty projekty, na kterých se s produkcemi domluvíme s dostatečným předstihem.

Jinak řečeno, pokud se filmaři ozvou ještě letos, pokusíme se podle jejich potřeb práce v sálu zkoordinovat. I když si uvědomujeme, že proces filmové tvorby dlouhodobé plánování často vylučuje, jiný postup bohužel není možný. To je myslím pro filmaře nejdůležitější informace: Pokud chcete v následujících čtyřech letech v kroměřížském zámku natáčet, ozvěte se co nejdřív.

Platí to i při zájmu o jiné zámecké místnosti?

U dalších prostor už to bude jednodušší. Třeba ve staré knihovně, v galerii i v Manském sále nebo Sala terreně, což jsou prostory, které jsou filmařsky velmi atraktivní, bude natáčení vesměs stále možné. Určitě to tedy není tak, že bychom do roku 2023 nebyli schopni realizovat žádný filmový projekt. Ze zkušenosti ale víme, že více než polovina projektů se odvíjí právě od Sněmovního sálu a tam ta omezení budou.

Neohrozí opravy historický ráz zámku?

Spolupráce ve filmovém průmyslu je pro nás dlouhodobě zajímavá – jak ekonomicky, tak prestižně. Nejen proto přistupujeme ke všem opravám víc než citlivě. I když tedy současný provoz zámku vyžaduje užití moderních doplňků (jako třeba vybavení pro koncerty, prvky zabezpečení nebo zvyšující kvalitu prostředí pro uchování sbírek), plánujeme pořizovat jen ty ‚nevnímatelné‘, které nejsou s interiérem přímo spojeny. Pro samotné filmování je bude možné odstranit a pracovat bez nich.

Celkové množství tohoto typu úprav je ale zanedbatelné. Stávající projekt je zejména o restaurování, tedy spíš o zvýšení autenticity jednotlivých prostor. Řekl bych, že Sněmovní sál bude zase o malinko atraktivnější. Už jen proto, že dojde například k obnově povrchů. Nepředstavujte si ale nástup klasických pokojových malířů. Všechny práce budou probíhat náročným restaurátorským postupem.

Ve výsledku si tedy myslím, že opravy budou pro filmaře i pozitivní. Některé zámecké části, které navazují na Sněmovní sál, budou lépe vybaveny, a to tak, aby byly co do použití univerzálnější. Produkcím tak přibydou prostory pro zázemí. Pro početnější štáby to znamená zvýšený komfort.

Jaké jsou vaše plány v oblasti spolupráce s filmaři pro nejbližší dobu?

Ještě v průběhu května se u nás bude točit další část historické minisérie Marie Terezie. Po tomto projektu už chceme filmařskou sezónu ukončit. Jak už jsem ale zmínil, neznamená to, že by se zámek pro filmaře na další čtyři roky zcela uzavřel. To, zda bude možné další natáčení v průběhu oprav realizovat, se ukáže až po projednání konkrétních nároků. Pokud tedy někdo bude mít o využití zámeckých prostor zájem, určitě má cenu ozvat se.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás