Do kin míří film TvMiniUni: Zloděj otázek s Bárou Polákovou a Pavlem Liškou

  • Aktuality 2019

Na začátku června se v kinech objeví nový film pro celou rodinu TvMiniUni: Zoděj otázek. Jde o unikátně natočený snímek, který propojuje herce s loutkami a zároveň pracuje s animovaným pozadím. V hlavních rolích se představí Pavel Liška, Bára Poláková, Jiří Havelka, Miroslav Krobot a dětský herec Sebastian Pöthe.


Fotogalerie

Zdroj: Evolution Films

Film pro celou rodinu vychází ze seriálu, který se pět let vysílal na ČT:D pod názvem TvMiniUni. Plyšové postavičky na animovaném pozadí, které odpovídaly písničkami na zvídavé otázky dětí, byly natolik oblíbené, že se tvůrci rozhodli na přání diváků přesunout pořad na plátna kin. Do příběhu dodali herce Báru Polákovou a Jiřího Havelku jako rodiče malého Pavlíka alias Sebíka Pötheho, Pavla Lišku jako chůvu Konvičkovou a Miroslava Krobota jako Zahradníka.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, jak takováto obrazová hraná tvorba a speciální vizualita obstojí jako film. Kolem televizního seriálu se sešla strašně příjemná skupina lidí, a tak jsme si řekli, že by bylo hezké to celé uzavřít nějakým větším zpracováním,“ vysvětlil vznik filmu scénárista a režisér Janek Jirků.

Snímek vznikl v „Ateliéru 36“ ve Zlíně a v tomto městě také bude mít světovou premiéru 24. května na Zlín Film Festivalu jako zahajovací dětský film. Distribuční premiéra bude 6. června, distributorem je Bontonfilm. 

Otázka na tvůrce: Máte nějaký osobní vztah k městu Zlín, kde film vznikal?

Bára Poláková (filmová maminka): Mám to tam strašně ráda. Párkrát jsem tam hrála, byla jsem tam několikrát na festivalu… Vždycky, když přijíždím do Zlína, tak mám pocit, jako bych jela do úplně jiného města, města, které by jakoby vůbec nebylo v Česku. Má úplně jinou energii, než všechna ostatní města. Takovou hezkou.

Jiří Havelka (v roli tatínka): Popravdě řečeno, vlastně trochu mám. Jednak jsem velkým obdivovatelem Karla Zemana a počátku kinematografie George Méliése, na kterého Zeman v určitých ohledech navazuje, a mám to tak spojené s nějakou imaginativní linií kinematografie, která mě hodně zajímá a baví. Vůbec možná s nějakým imaginativním stylem myšlení. A navíc samozřejmě jak je to protknuté Baťou, první republikou a nějakými vizemi toho, jak by svět mohl fungovat, tak mám k tomu městu takové spíše intelektuální pouto, jelikož jsem tam nikdy nestrávil moc dní. Ale jsem s ním propojený například i skrze divadelní festival Setkání, který se tam pořádá. A pak tam mám několik takových osobních hodně zajímavých zážitků, kdy jsem tam kvůli něčemu jel v noci… Takže ano, musím říct, že k tomu městu mám nějaké pouto.

Miroslav Krobot (ve filmu jako zahradník): Před lety jsem ve Zlíně režíroval jednu inscenaci v  Městském divadle. Je tam velmi dobrý soubor.

Pavel Liška (alias paní Konvičková): Pochází odtud můj kamarád ze studií na JAMU, z prvního angažmá v brněnském HaDivadle, pak Na zábradlí… Pepík Polášek. A pak tam taky působil Baťa nebo Zappa, jeden z nich, a oba mám rád.

Jan Jirků (režisér): Mám. Jako dítě jsem tam musel jezdit, vždycky když se něco nakupovalo, protože jsem kousek odtamtud bydlel. To byla taková trestná cesta vždycky před Vánoci. Pak jsme tam občas jezdívali se školou, což bylo úplně příšerné. A taky moje maminka se narodila kousek od Vsetína, takže mi je ten kraj blízký. Jinak jsem tam před deseti lety v divadle dělal jedno představení, na což velmi rád vzpomínám, a to jsem vlastně poprvé ve Zlíně bydlel. No a potom je samozřejmě Zlín výjimečný svou architekturou, svou minulostí, Baťou… A v neposlední řadě starý ateliér, ve kterém jsme se rozhodli točit… To už je opravdu velká láska ke geniu loci, co tam je. Mít možnost točit svůj film na stejných místech, jako například Zeman, to byla prostě radost.

Ondřej Zima (producent): Já jsem Zlín dlouho neznal a vlastně jsem tam vždycky přijel jen na jeden dva dny na festival. Asi před čtyřmi lety jsem se ale právě díky festivalu dostal do ateliérů a musím říct, že mě úplně očarovaly. Přijde mi, že je tam filmařina a historie filmu cítit z každého kamene. Tenkrát jsem se ptal, zda se tu ještě něco točí, ale všichni mi říkali, že kromě nějakých reklam nic, a film že se tam netočil mnoho a mnoho let. A to mi bylo strašně líto. Pak jsem ještě viděl prezentaci o historii celých ateliérů, a o to víc mi to přišlo škoda. To jsem ještě vůbec netušil, že bychom tam mohli přijít s nějakým projektem. Nicméně pak byla založena zlínská filmová kancelář Zlín Film Office a vznikl fond na podporu audiovizuálních děl, my jsme získali grant, a díky tomu jsme si mohli dovolit celý ten cirkus, který okolo filmu je, přesunout z Prahy do Zlína. Proto jsme film natočili a z velké míry i postprodukovali ve Zlíně.

Pavel Berčík (producent): Já jsem ve Zlíně dokonce studoval, strávil jsem na Univerzitě Tomáše Bati jeden semestr a tehdy jsem chodil i na Vyšší odbornou školu filmovou, a vlastně jsem rád, že jsem se sem mohl takovouto oklikou vrátit, byť je to už docela dlouho. Ale důležitým faktem pro to, že jsme se rozhodli ve Zlíně natáčet, je to, že Zlínský kraj vytvořil filmový fond, a peníze, které jsme získali na film TvMiniUni a zloděj otázek byly velmi zásadním zdrojem financí pro to, abychom to celé mohli rozjet.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás