• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2019
  • Studentské snímky podpořené z grantu zlínské IS Produkce se představí na společné premiéře

Studentské snímky podpořené z grantu zlínské IS Produkce se představí na společné premiéře

  • Aktuality 2019

Tarot, Terno a Enter Exit – to jsou snímky studentů zlínské UTB, které se dočkají společného uvedení na velkém plátně ve čtvrtek 26. září v 18:00 v sále č.1 multikina Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku. Na natočení filmů přispělo soukromým grantem filmové a produkční studio IS produkce.

Zdroj: IS Produkce, s. r. o.

O podporu se po vypsání grantu na konci roku 2018 přihlásilo celkem 11 studentských filmů. Zástupci společnosti IS Produkce pak zvolili 3 nejzajímavější. „Hlavními kritérii při výběru byl celkový dojem ze záměru, chytlavost scénáře a úroveň prezentace projektu. Také jsme se při volbě snažili nahlížet na scénáře z pozice diváků,“ upřesnil majitel IS Produkce Martin Gazda. Všechny tři snímky se poslední zářijový čtvrtek představí ve společné premiéře za přítomnosti tvůrců, jejich nejbližších i široké veřejnosti. Jednotné vstupné je 60 Kč a vstupenky jsou již nyní v prodeji na www.gacinema.cz nebo pokladně multikina.

Celkem věnovala IS produkce letos na podporu studentských snímků částku téměř 660 tisíc korun. „V rámci oficiálního představení filmů se chystáme vyhlásit další ročník podpory zajímavých studentských snímků, která se bude opět letos pohybovat ve výši kolem půlmilionu korun,“ uvedl Martin Gazda.

Večer bude mít také charitativní rozměr. Výtěžek ze vstupného bude věnován na projekt Malé Mimi, který přispívá na provoz speciálních pokojů neonatologického oddělení zlínské porodnice a poradenství pro rodiče předčasně narozených dětí.

IS Produkce je největší filmové produkční studio na Moravě s desetiletými zkušenostmi. Natáčí televizní spoty, prezentační online filmy i rádiové spoty pro významné klienty. Patří mezi ně např. Coca Cola, Home Credit, Kaufland, Hamé, Baťa, Blue Style, Astratex, Hanácká kyselka, Euronics a další. K natáčení využívá své dva ateliéry – v centru Zlína a v bývalém zlínském Baťovském areálu. V letošním roce plánuje zahájit výstavbu nového velkého ateliéru ve Zlíně-Kudlově a oživit tak tradici v místě, které je spojené se vznikem filmu ve Zlíně. V podpoře studentských filmových projektů plánuje pokračovat i v příštích letech.

Partnery projekce jsou multikino Golden Apple Cinema a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

Informace o podpořených filmech

Film TAROT je sociálně kritické drama, které sleduje hlavní postavu Kristiana. Ten se potýká se svou strastiplnou minulostí a ztrácí vztah ke svému synovi. Nelehký příběh však nachází v sociálně kritickém snímku příslib naděje obou postav. Studenti díky poskytnutému grantu v celkové výši 223 tisíc korun mohli při natáčení dovolit zapojit třeba profesionální herce či techniku, investovat do kulis, komparsu či hudební složky. „Byli jsme tak například schopni plně stylizovat stěžejní dekoraci filmu, kterou je byt dvou hlavních protagonistů. Finanční podpora nám dovolila najmout profesionální maskérku, která vytvořila komplexní masku hlavní postavě, a také jsme si mohli dovolit najmout si komparzní agenturu,“ ocenil význam grantu Pavel Jakeš, režisér studentského snímku Tarot, ve kterém si zahrál i herec a dabér Jan Grygar.

Taneční film TERNO se odehrává v supermarketu. V příběhu se mísí muzikálové a hudební prvky s trochou dramatu, akce a romantiky. Snímek vypráví o klukovi s každodenní nudnou rutinou, kterou vyruší dívka v supermarketu, kde společně prožijí magickou noc. Oba dva pojí vášeň především pro tanec. Ale věci se mají jinak, než vypadají. „Díky příležitosti zapůjčit si v rámci grantu filmovou techniku od IS Produkce jsme měli konečně možnost dovolit si věci natočit jinak než doposud,“ hodnotila koprodukci se zlínským studiem studentka Ida Ralevská, která je autorkou scénáře a režisérkou Terna.

Krátkometrážní bakalářský film studentů UTB ENTER EXIT sleduje konec kdysi šťastného vztahu mladého Toma a jeho starší přítelkyně Sofie. Tom začíná vztah nový a všechno kolem jeho starého vztahu se Sofií se bortí. Odumírá jeden vztah a s ním i kus světa, aby se zrodil nový, jiný. IS produkce jeho natočení podpořila částkou 205 tisíc korun. „Finanční podpora nám umožnila film zkvalitnit a posunout ho na další úroveň,“ řekl režisér snímku Enter Exit, Aleš Valter.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás