Na Slovácku se bude točit celovečerní film. Místní si v něm můžou zahrát

  • Aktuality 2019

Do Zlínského kraje zamíří na přelomu září a října filmový štáb tragikomedie ‚Tichý společník‘. Snímek vznikne v režii Pavla Göbla, který je současně autorem knižní předlohy. V hlavních rolích se objeví Bolek Polívka, Klára Issová a Ondřej Malý. Produkce nabízí zájemcům z regionu komparzní role.

„Natáčení bude probíhat od 6. 9. do 7. 10. v Uherském Brodě a okolí. Do komparzu se nám můžou hlásit jak muži, tak i ženy – bez ohledu na věk či postavu. Honorář za natáčení se pohybuje od 500 Kč do 900 Kč v závislosti na odtočených hodinách," uvádí Kamila Hlochová, výkonná producentka ze společnosti Frame100r. Zájemci o komparzní role se mohou hlásit na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. „Ve zprávě musí uvést své jméno a příjmení, datum narození, telefonní číslo a adresu bydliště. Důležité je také připojit aktuální fotku tváře a celé postavy,“ doplňuje Hlochová.

Projekt Tichý společník vznikl nejdříve jako scénář. Ten byl oceněn nadací RWE. Poté jej autor, Pavel Göbl, přepsal do knižní podoby. Novela získala cenu Magnesia Litera a nominaci na cenu Josefa Škvoreckého. Jedním z důvodů tohoto ocenění byla i Göblova práce s jazykem. Jako rodák ze Slovácka a dlouholetý obyvatel Valašska stvořil z těchto dvou nové libozvučné nářečí. Nejen proto je téměř celý děj filmu zasazen právě do regionu Uherskobrodska.

Tvůrci, kteří z velké části pochází ze Zlínského kraje, chtějí prostřednictvím Tichého společníka divákům ukázat jedinečnou magii zdejší krajiny i její schopnost být plnohodnotným aktérem děje. „Štáb bude natáčet konkrétně v Bystřici pod Lopeníkem, Bánově, Komni, v Březové, Vápenici, Lopeníku, Lidečku a v Uherském Brodě,“ popisuje Magdaléna Hladká ze Zlín Film Office.

Hotový snímek má v příštím roce zamířit do kin. A jeho námět? V podhorské obci vyvstane problém – téměř plný hřbitov a kolem něj žádný volný pozemek. Většina lidí v obci jsou katolíci, takže šetření místem v podobě uren tady nehrozí. Obecní pobuda, lesní dělník a hrobník Miroslav Malina přijde s netradičním řešením...

Realizační tým:

  • PRODUCENT: Czech FILM s.r.o. (Přemysl Klimsza, Tomáš Bělohradský)
  • KOPRODUCENT: LOVE.FRAME (Vojtěch Frič) BONTONFILM studios (Ondřej Kulhánek),Wet Cat Pictures s. r. o. (Pavel Göbl, Adéla Wernerová), Česká televize (Jiřina Budíková)
  • AUTOR a REŽIE: Pavel Göbl (Uherský Brod)
  • KAMERA: Jan Horáček (Zlín)
  • ARCHITEKT: Roman Švejda (Uherský Ostroh)
  • KOSTÝMY: Laďka Koukalová
  • ZVUK: Tomáš Bělohradský Sound4film
  • HUDBA: Antonín Veselka (Uherský Brod)
  • DRAMATURGIE: Jan Gogola (Uherské Hradiště, Velehrad)
Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás