Projekty podpořené nadací FILMTALENT ZLÍN mají úspěch v Česku i v zahraničí

  • Aktuality 2019

Světová premiéra na Berlinale, účasti v zahraničních filmových soutěžích i významné nominace na prestižní filmové ceny. To jsou úspěchy, kterých dosáhly studentské filmové projekty, jež podpořil Nadační fond FILMTALENT ZLÍN, a to z výtěžku aukce umělecky ztvárněných filmových klapek.

Zdroj: Nadační fond FILMTALENT ZLÍN

Nadační fond FILMTALENT ZLÍN podpořil v roce 2018 celkem 22 projektů (z přihlášených 70) částkou v celkové výši 1,549 milionu korun. Jedním z těchto snímků byl i krátký animovaný film Pouštět draka režiséra Martina Smatany, který se letos probojoval do soutěže na jeden z největších mezinárodních filmových festivalů Berlinale. Nadační fond ho podpořil částkou 100 tisíc korun. Letošní Berlinale se bude konat od 7. do 17. února a animovaný snímek se objeví v sekci Generation určené filmům pro děti a mládež.

Kromě filmu Martina Smatany zaznamenala úspěch i řada dalších filmů, které byly nadačním fondem podpořeny. „V zahraničí vzbudil ohlas například krátký animovaný film Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen. Ten získal hlavní cenu v kategorii Expanded Shorts na festivalu This Human World ve Vídni a účastnil se rovněž soutěže na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Po úspěchu na řeckém Olympia International Film Festival for Children and Young People byl nominován na ECFA Documentary Award 2018, která je každoročně udělována v rámci Berlinale,“ vypočítává členka správní rady nadace Markéta Pášmová a dodává, že krátký hraný film Každou vteřinu režisérky Amálie Kovářové se zase úspěšně zúčastnil mezinárodní soutěže festivalu Ca' Foscari Short Film Festival v italských Benátkách a byl rovněž přijat do sekce Short Film Corner při festivalu v Cannes. Krátký animovaný film Rybáři režisérky Báry Anny Stejskalové se zase probojoval do užšího výběru v rámci ocenění udělovaných British Academy Film Award (BAFTA). Film získal rovněž Cenu studentské poroty za nejlepší animovaný film na Mezinárodním festivalu filmových škol v Uruguayi.

O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT Zlín pravidelně uchází autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. Peníze na podporu filmových projektů putují z dražby umělecky ztvárněných filmových klapek, která se koná v rámci Zlín Film Festivalu a to již 21 let. Také nadcházející 59. ročník Zlín Film Festivalu bude na mladé filmaře myslet. Aukce více než stovky uměleckých klapek se uskuteční v neděli 26. května 2019 v Kongresovém centru ve Zlíně a hned v úterý 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN filmové projekty, mezi které výtěžek z dražby rozdělí. Studenti a začínající filmaři mohou svá díla přihlašovat od 1. února do 30. dubna 2019.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás