• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2019
  • Letní filmová škola Uherské Hradiště ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu. Akreditace jsou již spuštěny

Letní filmová škola Uherské Hradiště ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu. Akreditace jsou již spuštěny

  • Aktuality 2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana Lasicu. Oba umělci uvedou v Uherském Hradišti svá nejzásadnější díla a převezmou Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Zdroj: Letní filmová škola Uherské Hradiště

„Letní filmová škola každý rok s úctou vybírá tvůrce, jimž chce vyjádřit uznání za kvalitu jejich práce a přínos české kinematografii. Jsme velmi šťastní, že v letošním roce bude náš dík patřit Hynku Bočanovi, s jehož Záhadou hlavolamu je spojeno naše dětství a s filmem Bumerang zase naše historická paměť, a Milanu Lasicovi, jehož intelektuální herectví, prodchnuté melancholickou ironií, patří neodmyslitelně nejen ke slovenskému filmu,“ řekla Iva Hejlíčková, programová ředitelka festivalu.

Ze Slovenska dorazí i Marek Kuboš, dokumentarista, který za svůj loňský celovečerní debut Poslední autoportrét získal slovenskou výroční cenu Slnko v sieti. Dalším potvrzeným hostem Letní filmové školy je přední tvůrce rumunské nové vlny Cătălin Mitulescu, který na LFŠ představí svoji kompletní retrospektivu krátkých i celovečerních děl včetně filmu Jak jsem strávil konec světa, který je zahrnutý v edukativním programu CinEd.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Retrospektivu letos festival věnuje jednomu z velikánů filmové režie klasického období amerického filmu Williamu Wylerovi. Ozdobou sekce budou ikonické snímky Prázdniny v Římě či Ben Hur. Filmová čítanka se zaměří na francouzskou novou vlnu a představí pestrou krátkometrážní tvorbu i celovečerní debuty režisérů jako François Truffaut, Agnès Vardová či Jacques Rivette. Hostem sekce bude Michel Marie, emeritní profesor pařížské Sorbonny, který je autorem první odborné studie o nové vlně s názvem Nová vlna aneb umělecká škola nebo knih o díle Jeana-Luca Godarda.

V rámci sekce Němý film s živou hudbou nabídne festival výběr toho nejzajímavějšího, co přinesly městské symfonie, které vznikly ve druhé polovině 20. let minulého století a jejichž tématem nebyli lidé, ale konkrétní místa a objekty. Nejznámější dílo tohoto proudu Berlín, symfonie velkoměsta hudebně doprovodí Bennewitzovo kvarteto, které na LFŠ odehraje i samostatný koncert.

Nová sekce festivalu Příběh jednoho filmu bude přinášet tituly, které představují výslednice celé řady tendencí, vlivů či inspirací a které sehrály ve své době zásadní roli. Každé projekci bude předcházet kinolektorát s doplňujícími ukázkami a erudovaným komentářem. Letos budou diváci uvedeni do světa dvou milníků kinematografie: avantgardní klasiky Andaluský pes Luise Buñuela a přelomového akčňáku Police Story Jackieho Chana.

Sekce Neznámý vojín: Grzegorz Królikiewicz uvede nejzásadnější díla jedné z nejvýraznějších postav polské kinematografie, jejíž tvorba imponuje zejména těm, které zajímá posouvání hranic filmové formy či rozšiřování škály výrazových prostředků filmu.

Po sekcích věnovaných současným trendům v artové kinematografii jako byly Berlínská škola, Mumblecore nebo loňská Greek Weird Wave se festival vrátí v čase téměř o tři dekády a představí „hnutí“, které otřáslo americkou nezávislou filmovou scénou. Jako New Queer Cinema se označují filmy reflektující proměnu chápání sexuální a genderové identity a vymezující se vůči mainstreamové hollywoodské produkci (např. Mé soukromé Idaho).

Půlnoční delikatesy představí italské giallo filmy, které se vyznačují spoustou krve a stylizovanou prací s kamerou, a poukáží i na jejich vliv na současnou italskou i světovou kinematografii.

Sekce Češi v zahraničí se letos bude věnovat zahraniční kariéře Miroslava Ondříčka (bez Miloše Formana). Festival připomene jeho spolupráci s takovými velikány, jako byli Lindsay Anderson (Kdyby…, Šťastný to muž), George Roy Hill (Jatka č. 5) nebo Mike Nichols (Silkwoodová). Letní filmová škola letos navázala partnerství s Českou tiskovou kanceláří, která do Uherského Hradiště připravuje workshopy na témata zpravodajství a novinářská fotografie a výstavu Okamžiky sametové revoluce. K vidění budou dosud nepublikované fotografie ze soukromých a muzejních sbírek i známé snímky z revolučního dění v Praze.

Akreditace, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou již v prodeji v akreditačním systému https://moje.lfs.cz. Do konce června nabízí organizátoři festivalu devítidenní akreditaci s tzv. včasnou slevou.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás