Do Kroměříže se vrátil štáb Marie Terezie. Točí dva nové díly

  • Aktuality 2019

Arcibiskupský zámek v Kroměříži se znovu proměnil ve filmový plac. Na místo se po dvouleté odmlce vrátil více než stočlenný štáb v čele s režisérem Robertem Dornhelmem, který zde od 13. do 19. května natáčí třetí a čtvrtý díl historické minisérie Marie Terezie. Projekt vzniká v koprodukci tří zemí.

Režisér Robert Dornhelm při natáčení Marie Terezie v Kroměříži (2017) | © Česká televize, Cudlín

Vojtěch Kotek, Zuzana Stivínová, Táňa Pauhofová, Zuzana Mauréry či David Švehlík. To je jen základní výčet herců, se kterými se v těchto dnech mohou potkat obyvatelé Kroměříže. Mezi výraznější změny oproti natáčení v roce 2017 patří pouze nová představitelka Marie Terezie. Tu v nových dílech ztvární rakouská herečka Sefanie Reinsperger.

Pro Arcibiskupský zámek znamená pokračování projektu celkem 7 natáčecích dnů. Stejně jako minule, i letos štáb úzce spolupracuje také s městem, které patří mezi Filmové obce Zlínského kraje. Propojení s lokací je tentokrát o to silnější, že se produkci podařilo zajistit všechny komparzisty přímo z Kroměříže.

Na realizaci jednoho z historicky největších projektů České televize se opět koprodukčně podílí slovenská RTVS, rakouská ORF a MR Film. „Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě. Právě proto jsme se společně s koprodukčními partnery rozhodli připravit pokračování,“ říká kreativní producent projektu Jan Maxa.

První dva díly minisérie Marie Terezie si nenechaly ujít více než dva miliony diváků. Filmaři věří, že na tento úspěch nové díly navážou. Jejich děj se bude odehrávat v letech 1741 až 1745 během válek o rakouské dědictví. Scénář Mirky Zlatníkové a Lucie Kopecké se však kromě historické linky zaměřuje především na vztah Marie Terezie a Františka Štěpána a na krizi, kterou pár v daném období procházel.

Kromě Marie Terezie se ve Zlínském kraji aktuálně natáčí také pohádka Největší dar. „Ve finalizaci příprav je i výroba celovečerního filmu z hokejového prostředí Smečka, který má vznikat v průběhu léta ve Zlíně. Město se může současně těšit na štáb snímku Zátopek, který měl region původně navštívit už na začátku května, ovšem kvůli nepřízni počasí odsunul natáčení na přelom srpna a září,“ uvádí Magdaléna Hladká ze zlínské filmové kanceláře.

 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás