58. ZLÍN FILM FESTIVAL se ponese v duchu oslav československého filmu

  • Aktuality 2018

58. ročník Zlín Film Festivalu představí na 300 filmových snímků z 55 zemí světa. Kromě zástupců z klasických filmových velmocí nabídne divákům filmy z netradičních zemí, jako jsou Svazijsko, Faerské ostrovy, Singapur, Venezuela nebo Chile. Nosným tématem festivalu je letos oslava stého výročí Československa, které se promítne do několika filmových sekcí i doprovodného programu. Doplní je rakouské filmové okénko a sekce amerického nezávislého filmu. Festival odstartuje již 25. května a potrvá do 2. června 2018.

V letošní festivalové porotně usedne např. herečka Anna Geislerová | Zdroj: FILMFEST, s. r. o.

Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu na světě začíná již za tři týdny ve Zlíně a v dalších satelitních městech. Filmový festival zahájí v pátek 25. května islandský film režiséra Bragi Þór Hinrikssona Falkoni ve své mezinárodní premiéře. Při večerním zahájení pro dospělé diváky se v distribuční premiéře představí slovensko český film Nina režiséra Juraje Lehotského.

Letošní novinkou je povýšení žánru dokumentárního filmu do roviny soutěžní. „The ECFA Doc Award ocení nejlepší ze 7 evropských dokumentů pro mladé publikum a ZFF na organizaci této soutěže spolupracuje s Evropskou asociací dětského filmu (ECFA),“ přibližuje umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Diváci se dále mohou znovu těšit na snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v šesti soutěžních a v pěti mimosoutěžních sekcích. „V soutěžích máme připraveno 33 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 74 krátkých studentských,“ vypočítává Pášmová.

Festivalová filmová témata

Hlavním tématem 58. ročníku filmového festivalu bude s ohledem na sté výročí Československa právě československý film, který se divákům představí ve třech tematických sekcích a obsahuje celkově 43 snímků. „Promítat budeme například kolekci českých a slovenských dětských filmů a pohádek sestavenou hereckými a filmovými osobnostmi, doplněné jejich autentickými vzpomínkami. Řada z nich přijede svůj oblíbený film na festival uvést,“ informovala Markéta Pášmová. Dodala, že sekce obsahuje 18 filmů a nechybí mezi nimi například snímky Ať žijí duchové, Tři veteráni, S tebou mě baví svět, Byl jednou jeden král nebo animovaná klasika Potkali se u Kolína. K vidění však budou i u Čechů méně známé slovenské filmy jako Neberte nám princeznú nebo Keby som mal pušku, ale samozřejmě i Perinbaba.

Festival se zaměří i na 120. výročí vzniku prvních českých filmů. Speciální komentovaný blok filmů Jana Kříženeckého z konce 19. století pro Zlín Film Festival připravuje Národní filmový archiv. V krásném prostředí místního parku se budou v Biografu za klavírního doprovodu promítat československé němé komedie z prvních desetiletí, jako např. Byl první máj, Noční děs, Zlaté srdéčko či Roztržené foto.

Pozornost filmového festivalu bude soustředěná také na Rakousko, jeho kinematografii a kulturu. V sekci Rakouský výlet bude promítáno 15 rakouských celovečerních filmů pro děti a mládež. Filmy přijede uvést řada tvůrců i herců. Sekce se koná pod záštitou Rakouského velvyslance v Praze a byla podpořena Rakouským kulturním fórem v Praze.

Kompletní filmový program bude k dispozici 14. května 2018 na www.zlinfest.cz.

Poroty a další slavné hvězdy festivalu

Soutěžní filmy budou i letos posuzovat odborníci i dětští porotci z různých zemí světa. „Českou republiku reprezentuje herečka Anna Geislerová a spolu s filmaři z Německa, Rakouska, Indie a Polska se bude věnovat filmům pro děti a mládež. Střihač a producent Adam Dvořák bude spolu s dalšími kolegy posuzovat evropské první filmy a herečka, režisérka a hudebnice Johana Švarcová se bude zabývat studentskými soutěžními snímky,“ jmenuje Markéta Pášmová.

Oslava výročí republiky se promítne také do ocenění, které si odváží z festivalu významné osobnosti. V pořadí již dvaadvacátý Zlatý střevíček převezmou na 58. ročníku Zlín Film Festivalu historicky poprvé dvě osobnosti filmového plátna – slovenská herečka Magda Vášáryová a český herec Jaromír Hanzlík. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem letos organizátoři festivalu společně s Nadačním fondem Kapka naděje odhalí české herečce Ivaně Andrlové a slovenskému herci Maroši Kramárovi.

Velkou hvězdou letošního Zlín Film Festivalu bude Maestro Andrea Morricone, jeden z největších současných italských skladatelů a dirigentů, syn fenomenálního skladatele Ennio Morriconeho. Andrea Morricone ztvárnil hudební kompozici ke snímku 72 Hours in Bangkok, filmu českého režiséra a producenta Lubomíra Haltmara, který bude uvedený na festivalu ve světové premiéře. Snímek pojednává o ztraceném dvouletém chlapci v Bangkoku a poukazuje na tematiku ztracených dětí. Projekci bude předcházet koncertní vystoupení Andrea Morriconeho a mimo stěžejní skladby z filmu zazní i filmové melodie jeho otce či jejich společná kompozice, která vznikla k filmu Bio Ráj.

Do Zlína přijede např. představitel Rickona Starka ze seriálu Hra o trůny Art Parkinson| Zdroj: FILMFEST, s. r. o.

Také letos přivítá zlínský festival mladé nadějné herecké talenty z celého světa. Film ZOO doprovodí do Zlína šestnáctiletý irský herec Art Parkinson, známý například z kultovního seriálu Hra o trůny či devatenáctiletý texaský rodák Josh Wiggins, který si zahrál například ve snímcích Nová šance (The Bachelors) nebo Průšvihář (Hellion). Na festival přijede uvést soutěžní snímek Cesta divočinou (Walking Out).

Film Industry program

Do Zlína během festivalu zamíří také mnoho filmových profesionálů, pro které je připravený bohatý program. V letošním roce se uskuteční několik akcí, které se dotknou např. tématu regionálních filmových pobídek (připravuje se ve spolupráci se ZLÍN FILM OFFICE), otevře se rezonující téma „práce s filmy pro děti a mládež v českých kinech“, které bude realizováno pod hlavičkou vzdělávacího projektu „Nové kino.“

Pro zahraniční filmové profesionály budou prezentovány nové české filmy pro děti a mládež. Diskutovat se bude také o úskalích realizace animovaného celovečerního filmu při prvním pravidelném kulatém stole organizovaném Asociací animovaného filmu. Nedílnou součástí Industry programu je setkání zástupců mezinárodních i tuzemských festivalů s názvem Festival Community. Pro studenty filmových oborů bude určeno několik speciálních programů, např. první ročník tzv. filmové burzy, která má propojit filmové profesionály realizující své projekty ve Zlínském kraji a studenty místních filmových škol.

Pětileté fungování dětského kanálu České televize bude prezentováno pod názvem Déčko slaví, pět let baví a spolu s výkonným ředitelem ČT:D Petrem Kolihou oslaví páté narozeniny také tvůrci a herci dětských pořadů tohoto kanálu. Industry program bude věnován rovněž segmentu filmové výchovy, již potřetí se bude konat také konference RRTV pod názvem Media dětem, média s dětmi.

Zvláštní pozornost si zasluhuje preventivní a osvětová část Industry programu, která se letos zaměří na prevenci rizikové virtuální komunikace a spolu s Národní centrálou proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR odstartuje kampaň Say No! / Řekni Ne! – online sexuálnímu nátlaku a vydírání dětí. Kompletní program Film Industry bude zveřejněn 10. května 2018 na www.zlinfest.cz a řada akcí bude přístupná i zájemcům z řad široké veřejnosti.

Zpět na ZLÍN FILM



 

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás