Film Planeta Česko po úspěchu ve Zlíně aspiruje na ocenění také v Berlíně

  • Aktuality 2019

Český dokumentární film Planeta Česko, režiséra Mariána Poláka, jeden z vítězů Zlín Film Festivalu 2018, byl nominován na ECFA Doc Award. Toto ocenění uděluje Evropská asociace pro dětský film (ECFA) evropským dokumentům určeným mladému publiku. Cena je každoročně předávána během berlínského mezinárodního filmového festivalu – Berlinale. Evropská asociace pro dětský film ceny uděluje od roku 2010 a je to jediné ocenění evropským dětským filmům, pro které hlasují filmoví profesionálové.

 


Planeta Česko – trailer | Zdroj: YouTube.com

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli přispět k tomu, že se prvnímu celovečerním filmu o české přírodě pootevřou dveře dále do světa,“ říká umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu Markéta Pášmová. Zlínský festival je dlouholetým členem Evropské asociace pro dětský film a v roce 2018 poprvé otevřel soutěž také pro evropské dokumenty pro mladé publikum.

Pro producenta snímku Radima Procházku je nominace potvrzením správné strategie: „Chtěli jsme udělat film pro dětské publikum, nebo ještě lépe pro rodiny, a tahle nominace je důkazem, že se nám to podařilo.“

Dokument, který vznikl v režii Mariána Poláka, je koncipovaný jako „vzkaz“ režisérovým dcerám. Těm chce ve filmu ukázat, že česká příroda není nudná. Srovnává stav české přírody v současnosti a v době, kdy jako student točil snímek Jaro v bažině (ze kterého jsou ve filmu také ukázky).

Film vznikl za podpory tzv. Norských fondů, Fondu kinematografie a v koprodukci České televize a společnosti i/o post. Kromě ECFA Doc Award je nyní nominovaný také na Českého lva.

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás