• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2017
  • V Los Angeles se prezentují filmové kanceláře z celého světa, nechybí ani Česká republika

V Los Angeles se prezentují filmové kanceláře z celého světa, nechybí ani Česká republika

  • Aktuality 2017

Zlínský kraj je spolu s dalšími regiony ČR prezentován prostřednictvím  Czech Film Commission na celosvětově největším trhu filmových lokací, jehož již 32. ročník pořádá v Los Angeles mezinárodní asociace filmových kanceláří AFCI. Profesionálům z branže se zde každoročně prezentují lokace a možnosti natáčení po celém světě a Česká republika bude v řadách vystavovatelů z více než 20 zemí světa zastoupena již podesáté.


Ilustrační foto | zdroj: Czech Film Commission

Czech Film Commission (Česká filmová komise) od roku 2004 podporuje a propaguje audiovizuální produkci v Česku a domácím i zahraničním producentům poskytuje informace a rady pro efektivní natáčení. Losangelského trhu lokací se poprvé zúčastnila v roce 2008.

Veletrh nabízí filmařům pod jednou střechou přehled podmínek natáčení po celém světě. Více než 80 vystavovatelů tu bude letos prezentovat lokace, filmovou infrastrukturu i pobídkové systémy. Sjíždí se na něj každoročně kolem tří tisíc filmových profesionálů ze Spojených států i ze zahraničí, aby prozkoumali možnosti natáčení a podpory v jednotlivých zemích.

„Vedle trhu, na kterém máme stánek, má AFCI Locations Show také doprovodný program, odbornou konferenci Global Production & Finance Conference, která má na akci přilákat ještě více producentů a zájemců o informace o natáčení v různých zemích světa,“ vysvětluje Pavlína Žipková, která bude v Los Angeles zastupovat Czech Film Commission.

Konference předkládá producentům a dalším účastníkům aktuální témata spojená s audiovizuálním průmyslem prostřednictvím seminářů, prezentací a panelových diskuzí. Jejich předmětem budou například dopady audiovizuální produkce na životní prostředí, globalizace filmové a televizní výroby vlivem digitalizace médií či možnosti spolupráce a koprodukce s Čínou.

„Mezi ohlášenými řečníky konference, které si nenechám ujít, je třeba producent Hry o trůny Greg Spenc, šéf výroby v Marvel Studios Mitch Bell, pak také Elona Tsou, která velí výrobě ve Walt Disney Studios nebo Mary Ann Marino, která kontroluje produkci filmů v Amazon Studios. Trend, že se do výroby vlastních seriálů a filmů pouští internetoví giganti jako právě Amazon, může být zajímavý i pro Českou republiku. V loňském roce už u nás Amazon natáčel, sice jen pár týdnů v rámci výroby seriálu Patriot, ale moc si tu štáb i lokace pochvalovali a jsme v kontaktu ohledně druhé sezóny seriálu,“ uvádí Žipková.

Na trhu bude Czech Film Commission vedle různorodých lokací prezentovat i systém filmových pobídek, který je po novele zákona v porovnání s předchozími lety mnohem pružnější a efektivnější. „Na rozdíl od minulosti, kdy bývala v lednu otevřena celoročně jediná výzva, mohou teď producenti o vratnou část uznatelných nákladů ve výši 20 % žádat kdykoli během roku, vždy však až v momentě, kdy jsou před natáčením. Odpadl tak přetlak žádostí na začátku roku, který v podstatě zablokoval systém a disponibilní prostředky na celý rok. Přitom se nezřídka stávalo, že projekty, pro které se pobídka alokovala a zavázala, se nakonec rušily nebo posouvaly na neurčito, ale zároveň do systému nemohly vstoupit jiné, které se objevily v průběhu roku,“ objasňuje výhodnější nastavení filmových pobídek Pavlína Žipková.

„V loňském roce u nás díky filmovým pobídkám zahraniční filmaři utratili více než 4 miliardy korun. Investice ze zahraničí v podobě realizovaných projektů u nás stále rostou. Systém filmových pobídek je nyní díky možnosti průběžně žádat přívětivější pro filmaře a zároveň efektivnější z administrativního pohledu. Už se tak nemůže stát, že by byly prostředky vyčerpány takovými projekty, které se následně nerealizují,“ potvrzuje ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás