Organizátoři Zlín Film Festivalu představili témata a vizuál 57. ročníku

  • Aktuality 2017

Ve dnech od 26. května do 3. června 2017 ožije Zlín již 57. ročníkem zlínského filmového festivalu, který je jednou z nejstarších a největších filmových přehlídek svého druhu na světě. Každoročně jej navštěvuje více než 120 tisíc diváků. Organizátoři dnes představili témata a vizuál, který bude celý nadcházející ročník provázet.

zlin-film-festivalvizual-01
zlin-film-festivalvizual-02
zlin-film-festivalvizual-03
zlin-film-festivalvizual-04
zlin-film-festivalvizual-05
zlin-film-festivalvizual-06

Foto: FILMFEST, s. r. o. 

Hlavními tématy letošního Zlín Film Festivalu bude oslava 20. výročí Salonu filmových klapek, kinematografie Švýcarska a Švédska a také 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové. Její asi nejznámější postava Pipi před lety umělecky inspirovala výtvarníka Petra Nikla a nyní se stala předlohou festivalového vizuálu. Ve zlínském zámku jej dnes představili zástupci festivalu společně s jeho autorem.

Suvenýr, který si v roce 2001 přivezl výtvarník Petr Nikl ze Skandinávie, sehrál zásadní roli při tvorbě vizuálu 57. ročníku Zlín Film Festivalu. Své, tehdy šestileté dceři, daroval oranžovou paruku slavné Pipi Punčochaté. „V tomtéž roce jsem si Aničku s copatou parukou vyfotil a namaloval podle této fotografie obraz "Anna jako Pipi“. Později vzniklo ještě několik verzí portrétů Aničky s různě tvarovanými zrzavými účesy,“ říká výtvarník Petr Nikl.

Původní obraz se stal předlohou letošního vizuálního stylu filmového festivalu, který vytvořil Zdeněk Macháček ze Studia 6.15. Jeho hlavním motivem je dívka se zrzavými copy nápadně připomínající právě Pipi. „My dobře víme, že tohle není Pipi. Je to jen holčička, která ale díky paruce může být na chvíli, kým chce,“ komentuje vizuál výkonná ředitelka Zlín Film Festivalu Jarmila Záhorová a dodává: „A stejně jako ona může zažívat svá fantastická dobrodružství, i zlínský festival přenáší děti a jejich rodiče do kouzelného filmového světa, kde se dá zažít úplně všechno.“

Ani na vizuálu nemůže chybět neodmyslitelný společník Pipi, její opice. V tomto případě také z dílny Petra Nikla. Ten s ní pracuje jako s originálním a hravým grafickým prvkem v podobě písma vytvořeného ze siluet opic. Jejich motiv se bude prolínat na všech materiálech doprovázející 57. ročník Zlín Film Festivalu.

Tvorbě Astrid Lindgrenové bude v rámci 57. ročníku Zlín Film Festivalu věnována speciální sekce s přesahem i do nefilmových aktivit. Ta bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo její literární tvorbu. Švédská filmová sekce bude obsahovat na 30 celovečerních snímků pro děti a mládež.

ZLÍN FILM FESTIVAL 2017

Festival letos nabídne hned několik velkých témat. Kvůli fokusu na kinematografii Švédska a Švýcarska se ponese ve stylu těchto zemí a oslaví také 20. výročí Salonu filmových klapek. Jedním z témat bude i bezpečnost dětí.

Filmoví fanoušci se stejně jako v přechozích letech mohou těšit na bezmála 350 zajímavých snímků pro děti a mládež, evropské první filmy, animovanou tvorbu a studentské filmy a mnoho dalších v soutěžní i mimosoutěžní sekci.

Připravený bude ale také bohatý doprovodný program, který na různých místech ve Zlíně nabídne nejen řadu workshopů, odborných přednášek, divadelních představení, koncertů, výstav, interaktivních a benefičních programů, ale také řadu sportovních, společenských a dalších akcí.

 Více informací na www.zlinfest.cz.

Zpět na ZLÍN FILM

Sdílej:

Další články

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás