Letní filmová škola Uherské Hradiště začíná již za pár dní

  • Aktuality 2022

Letos proběhne již 48. ročník festivalu Letní filmová škola Uherské Hradiště. Na tuto akci se můžete těšit od 29. 7. do 4. 8.2022. Pokračuje v cyklu na téma Film všemi smysly.

Letošní ročník představuje jako čtvrtý smysl hmat a uvádí jej motto: Dotýkám se filmu.Festival letos zahájí Olga Sommerová s dokumentem Michael Kocáb - Rocker versus politik. Slavnostní zahájení proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí Ondřeji Vetchému, Michaele Pavlátové, Semihu Kaplanoğluovi a Pavlu Tomeškovi.

Letos po šesté budou na Letní filmové škole moci v rámci sekce "LFŠ uvádí" diváci zvolit film, který po festivalu vstoupí do širší distribuce. O pozornost diváků budou bojovat další tři pozoruhodné tituly: dánská hořká komedie Miss Viborg, drama Na plný úvazek a do třetice rakousko-německý film Velká svoboda.Na webových stránkách Letní filmové školy je již zveřejněn program po jednotlivých dnech i sekcích.

Filmový program bude i letos rozdělen do tří hlavních bloků: Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Retrospektivu Letní filmová škola věnuje jednomu z velkých španělských géniů Luisi Buñuelovi. Další kapitolou Filmové čítanky bude Britská nová vlna. Pětici italských němých filmů vyznačujících se okázale gestickým herectvím tzv. div neboli bohyň doprovodí živou hudbou nizozemská skladatelka a klavíristka Maud Nelissen či kytarová kapela Chief Bromden. Sekce Neznámý vojín představí zásadní osobnost japonské kinematografie 80. a první poloviny 90. let Šindžiho Sómaie. Pozornost bude věnována i americkému vánočnímu evergreenu Franka Capry Život je krásný.

Sekce Terra festivalis, která se zaměřuje na národní kinematografie prosazující se v poslední době na mezinárodní scéně, letos představí výběr filmů z Portugalska. Pětileté výročí oslaví na Filmovce Východní přísliby. Prostor dostanou i Půlnoční delikatesy s lákavým podtitulem Peklo pod Berlínem či virtuální realita na téma hudba a tanec.

Obsáhlou retrospektivu i komplexně pojatý odborný program věnuje Letní filmová škola Martinu Fričovi. Tradičně se na festivalu představují české a slovenské novinky, které nabídnou velmi pestrou paletu témat i žánrů. Čtvrtý ročník sekce FAMU History se zaměří na tzv. ztracenou generaci. Festival uvede i aktuální studentské filmy, a to jak ze slovenských tak z českých škol – Maraton studentských filmů poběží na Masarykově náměstí ve spolupráci s Českou televizí.

Dvě letní kina budou přístupná široké veřejnosti. Na Masarykově náměstí se budou až do soboty 6. srpna promítat divácky atraktivní české novinky (Mimořádná událost, Betlémské světlo, Poslední závod, Vyšehrad: Fylm...) a filmy z distribuční stáje AČFK (Samba, Hora, Muž jménem Ove). Ve Smetanových sadech si diváci připomenou komedie Martina Friče.

Více informací a kompletní program naleznete na lfs.cz

 

 

 

 

 

 

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás