• Úvod
  • Blog
  • Aktuality 2021
  • Filmaři zahájili natáčení nového filmu podle románu Josefa Formánka Dvě slova jako klíč. První klapka padla ve Zlíně.

Filmaři zahájili natáčení nového filmu podle románu Josefa Formánka Dvě slova jako klíč. První klapka padla ve Zlíně.

  • Aktuality 2021

V neděli 24. října odstartovalo ve Zlíně natáčení dlouho připravovaného celovečerního filmu ”Dvě slova jako klíč” režiséra Dana Svátka, který volně navazuje na úspěšný film Úsměvy smutných mužů. Film s hvězdným obsazením se bude opět točit v několika lokacích v centru Zlína. Do kin zamíří začátkem roku 2023.

Zdroj: IS Produkce

Film Úsměvy smutných mužů, který se stal filmem roku 2018 a získal Cenu filmových fanoušků během cen Český lev, bude mít volné pokračování. Hlavní postavou nového filmu Dvě slova jako klíč nebude tentokrát spisovatel Josef Formánek, kterého nezapomenutelným způsobem ztvárnil herec David Švehlík, ale jiná postava z Úsměvů smutných mužů - výtvarník Tomáš v podání Ivana Fraňka. „Dvě slova jako klíč vypráví emotivní příběh o věčném, a pro Josefa Formánka velmi zásadním, hledání smyslu života, vlastních kořenů a duchovní identity. Je to film o vině, svědomí a smíření s těmi, co by nám měli být v životě nejblíže,” uvedl režisér Dan Svátek

Kromě zmíněných postav uvidí diváci v novém filmu i další herce z Úsměvů  - Mariku Šoposkou a Jaroslava Duška. Styl vyprávění nového snímku je však poněkud odlišný a také příběh se odvíjí na různých místech světa. Kromě Česka a Polská budou filmaři natáčet také v Indii, Indonézii, Japonsku a New Yorku. A právě rozmanitost míst byla příčinou, proč se natáčení filmu kvůli situaci s covidem-19 několikrát odsouvalo. „Ani po natočení české a polské části, která se bude mimochodem natáčet v Dánsku, nebudeme mít vyhráno. Na jaře nás totiž čekají vzdálenější lokace, které jsou závislé na vývoji situace s koronavirem,“ vysvětlil Dan Svátek.

Stejně jako v případě „Úsměvů“ se filmaři vrací do Zlína, kde nyní vzniká podstatná část filmu. „Ve zlínských lokacích jsme celé natáčení zahájili a čeká nás zde celkově sedm natáčecích dnů,“ uvedl Martin Gazda za společnost IS Produkce, která film s Danem Svátkem produkuje společně s dalšími koproduducenty Statutárním městem Zlín a Filmovým uzlem Zlín. „Filmový štáb se v těchto dnech pohybuje například v bývalém baťovském areálu, v prostorách Krajské nemocnice Tomáše Bati, Obchodního domu, v jednom z bytů Morýsových domů a v ulicích města Zlína.“

Ze Zlína se štáb přesune do Dánska, následně do Ústeckého kraje, který je neodmyslitelně spojený právě s osobností spisovatele Josefa Formánka.

Ve filmu se objeví i další známí herci českého i světového filmu - polská hvězda Daniel Olbrychski, slovenská herečka Jana Nagyová, japonský herec Hal Yamanouchi či americká hvězda první velikosti, jejíž jméno chtějí tvůrci odhalit až později. Nejdůležitější úlohu však dostal zmíněný Ivan Franěk, který už se objevil nejen v několika jiných Svátkových filmech, ale i v oscarové Velké nádheře Paola Sorrentina, Válce policajtů s Gerardem Depardieuem či v Anně Luca Bessona.

Film Dvě slova jako klíč produkuje společnost Holiday Films a IS Produkce, stejně jako předchozí Úsměvy smutných mužů, se zmíněnými zlínskými koproducenty a slovenským partnerem FilmWorx Studios. Film je také spolufinancován Zlínským krajem a do kin by se měl dostat začátkem roku 2023.

 

 Zdroj: IS Produkce

Filmaři, nenechte si ujít důležité informace ze Zlínského kraje. Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte nás